Az osztrák szomszédunknál a téli gumiabroncsok mellett a jogszabály a hóláncok használatát is előírja. Leginkább abban az esetben, amikor magas hegyi utakon jelentős hó, vagy jegesedés fordul elő. Extrém időjárási környezetben – erre táblák is figyelmeztetnek – a járművezető csak 40 km/órás sebességgel haladhat autójával. Mindezek mellett Ausztriában nagyon szigorúan veszik az autópálya-matrica használatát és a sebességkorlátozás betartását is. Alaposan oda kell figyelni a szabályokra.

 

Gumywebshop.sk megmutatja, hogyan tegyük mindezt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

 

A téli gumi kötelező!

 

 hirdetes_810x300  

November 1-jétől április 15-ig csak téli körülmények között vezethetünk, például jeges útszakaszokon vagy tartósan hóval fedett utakon, ha téli gumiabroncsok – mint pl.:

 

Vredestein Wintrac, Firestone Winterhawk 4, Uniroyal Snow Max 3, Hankook W320, Hankook W330, Michelin Alpin 6, Michelin Pilot Alpin PA4 GNRX, Continental WinterContact TS 860, Continental WinterContact TS 830 P – vannak járművünkre felszerelve. Abban az esetben, ha a helyi yard elkapja a sofőrt és nincs téli gumija, a helyszíni bírság 35 euró is lehet. Továbbá, ha balesetet is okozunk emiatt, akkor a pénzbüntetés 5000 (!) euróra is rúghat. Ebből is látszik, hogy az osztrákok igen komolyan veszik a jogszabályokat.

 

Alternatív opció lehet a hóláncok használata, de csak abban esetben, ha az útszakasz folyamatosan havas vagy jeges. Ajánlatos előzetesen tájékozódni a hóláncok helyes alkalmazásáról, nehogy a helyszínen bosszankodjunk velük. Mindezek mellett téli vezetéskor autónkat láthatóvá is kell tenni: a közlekedésben járművünket folyamatosan takarítani kell, nem lehet jeges a rendszámtábla, a lámpa vagy a hátsó ablak. Az utazás előtt mindenképp tájékozódjunk az időjárási körülményekről.

 

Mikor érdemes Ausztriába utazni?

 

A szomszédos országba bármelyik évszakban érkezhetünk, viszont nem mindegy, mikor van a forgalmi csúcs az autópályákon. A teherforgalmat ünnepnapokon és hétvégéken korlátozzák, tehát ez az időszak ideális az utazáshoz. Mindezek mellett hétköznaponként 22 órától hajnali 5 óráig is tiltott a teherforgalom az osztrák utakon. Ha tehetjük, a szombati utazást mellőzzük mert ilyenkor van csúcsforgalom a szállodáknál.

 

Óvintézkedések a téli gumi használta mellett

 

Korábban említettük, hogy a téli időszaktól nagyjából húsvétig kötelező a téli abroncsok – illetve hóláncok – használata. Azonban autónknak tartalmaznia kell még a következőket is, hogy biztonságosan közlekedhessünk:

 

  • Figyelmeztető háromszög, amely megfelel az EK 27. előírásnak
  • Elsősegélykészlet a szükséges összes felszereléssel és tartozékkal
  • Láthatósági mellény az autó minden utasának.
  • A háromszöget és a mellényt használni kell vagy viselni, amikor baleset helyén vagy egy baleset közben kiszállunk a járműből.

 

Nagyon fontos, hogy mindig használjunk GPS-t, vagy a különböző telefonos applikációkat (pl. Waze). Telefonunk legyen feltöltve, szükség esetén vigyünk magunkkal vésztöltőt, vagy autóstöltőt. Autópályán sose tankoljunk, mert iszonyat drága! Mindezek mellett pedig tartsuk be a vezetési szabályokat.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.