Nyitókép: Dnes24.sk

 

Azokban a régiókban dolgoznak, ahol a vírusfertőzöttek száma naponta jelentős mértékben nő. Ahhoz, hogy meg tudják fékezni a járvány terjedését, fel kell keresniük a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő kontaktszemélyeket. Ez egy fertőzött esetében akár száz főt is jelenthet.

 

A higiénikusok elmondása szerint még bírják a helyzetet, de túlórkák, hétvégi munkák és siralmas fizetés mellett kell megbirkózniuk a kontaktszemélyek felkeresésével.

 

 hirdetes_400x285  

A SME által megszólított higiénikusok egyetértettek abban, hogy nincs erejük és kapacitásuk arra, hogy az esküvőkön résztvevő vendégek maszkviselését is ellenőrizzék.

 

 „Még győzzük a ránk nehezedő munkát, de csakis úgy, hogy szombaton és vasárnap is dolgozunk, hétköznaponként pedig túlórázunk“

 

– mondta Janka Stašková, a nagymihályi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője arra a kérdésre, hogy miként tudnak megbirkózni a kontaktszemélyek felkeresésével.

 

Staškovának hat epidemiológusa van, ő a hetedik. Rajtuk kívül azonban a hivatal más alkalmazottjai is besegítenek a kontaktszemélyek felkeresésében és az információk feldolgozásában.

 

Kevés az epidemiológus, alcsony a fizetés

 

A COVID által leginkább sújtott Pozsonyi kerületben a helyi hivatal vezetője szerint 24 órán belül sikerül felkutatniuk a fertőzöttek kontaktszemélyeit.

 

Pozsonyban júniustól alkalmi munkaviszonyra nyolc alkalmazottat sikerült találniuk, akik a kontaktszemélyek felkeresésével foglalkoznak. Rajtuk kívül a hivatal további alkalmazottai is segítenek az epidemiológusoknak. Annak viszont nagyon örülnének, ha további epidemiológusokat tudnának alkalmazni rendes munkaszerződésre.

 

A fizetési feltételek azonban nem vonzóak. Az epidemiológusok fizetése a minimálbér szintjén mozog, ami bruttóban 580 euró. Ehhez viszonyítva a törzsgyökeres epidemiológusok sincsenek jobb helyzetben: egy hatvanéves orvos két atesztációval tisztán 700 eurót kap, a lányok pedig 500-at.

 

A kontaktszemélyek felkeresése nem egyszerű feladat, hiszen szakmailag és időbeli szempontból is igényes. Tudni kell, hogy mit kell megkérdezni, hogyan kell reagálni a válaszokra, és miként kell azokat kiértékelni. Előfordul, hogy egyes fertőzötteknél a kör csak a századik kontaktszemélynél zárul be.

 

Az esküvők ellenőrzését elfelejthetik

 

Az epidemiológusoknak épp elég a munkájuk a kontaktszemélyek felkeresésével, ezért az esküvőkön résztvevő vendégek ellenőrzésére már nem lesz kapacitásuk.

 

„Az esküvő során ellenőrzésre kell számítani, és abban az esetben, ha valaki megszegi az óvintézkedéseket, a higiénikusok szankciót fognak kiróni“

 

– jelentette ki Igor Matovič kormányfő múlt héten azzal kapcsolatban, hogy a lagzikra a rendőrök a higiénikusokkal karöltve fognak járni.

 

Valószínűleg a kormányfő rájött arra, hogy ez az intézkedés kivitelezhetetlen, ezért szerdán már arról beszélt, hogy a járványügyi óvintézkedések megszegését maguknak az embereknek kell jelenteniük.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!