Nyitókép: dobrenoviny.sk

 

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter pénteken meglátogatta Krasznahorka várát. Elmondása szerint még sok a munka és nagyon kevés az idő.

 

„Abból, amit a tervek szerint el kell végezni, tehát valójában az 1903-as, 1905-ös állapotába visszaállítani a várat, azok olyan dolgok, amiket nem lehet egyik napról a másikra megcsinálni. Lehet, hogy a nyilvánosság azt látja, mintha Krasznahorka régóta nem változott volna semmit, de a belsejében folynak a munkálatok, ahova csak nagyon kevés embernek van bejárása.”

 

mondta a miniszterasszony az ellenőrzőnapon.

 

forrá: gemer.korzar.sme.sk

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátette, hogy épp ezért szeretné jelezni, hogy Krasznahorkán folyik a munka és hogy továbbra sem áll le.

 

„Ha 2024-ig ki lehetne nyitni, legalább egy részét, akkor úgy gondolom, hogy sikerült elvégeznünk a munka egy részét.”

 

Kiemelte, hogy a munkálatokat hátráltatta, hogy elsőre egy problémás architektonikai tanulmány készült, most azonban van a kezükben egy új és jobb tanulmány, ami a vár szempontjából realizálhatóbb és hasznosabb. A tervek szerint eltávolítják azokat a nem megfelelő változtatásokat, amelyekre 1956 és 1989 között került sor, és amelyek jelentősen rontották a műemlék hitelességét.

 

A krasznahorkai vár ügye már nyolc éve húzódik, átadásának időpontját folyamatosan kitolják. Az előző kormány 35 millió eurós pénzcsomagot hagyott jóvá a felújításra, azonban a koronavírus-járvány miatt felmerült, hogy nem jut majd elegendő pénz rá.

 

Krasznahorka várának felújítása ihatja meg a koronavírus miatti spórolás levét

A Szlovák Nemzeti Múzeum 2022-re tervezi a krasznahorkai vár megnyitását

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!