Nyitókép: rodinka.sk

 

A Szociális Biztosító 2021 áprilisától mintegy 20 ezer dolgozó nőnek fogja kifizetni a terhességi juttatást.

 

A terhességi juttatásra az a várandós nő lesz jogosult, aki az utolsó két évben legalább 270 napig rendelkezett betegbiztosítással. A juttatásra a terhesség 12. hetének befejeztével lesznek jogosultak a kismamák.

 

 hirdetes_810x300  

A terhességi juttatás 15%-át az alkalmazott kismama bruttó bére, illetve az egyéni vállalkozóként dolgozó kismama kivetési alapja (vymeriavací základ) fogja alkotni. A terhességi juttatásra való jogosultságot a terhesség befejeztével veszíti el a kismama.

 

A minimális összeget is meghatározták

 

A munkaügyi minisztérium a terhességi járulék minimális összegét is meghatározta, ami nem lehet alacsonyabb, mint a maximális napi kivetési alap 10%-a.

 

2021-ben az alkalmazottként és egyéni vállalkozóként dolgozó kismamáknál a legalacsonyabb terhességi juttatás egy 30 napból álló hónapban 215,50 euró lesz.

 

A maximális terhességi járulék azoknál a nőknél, akik bruttóban 2 184 eurót és annál többet keresnek, havonta 320 euró lehet.

 

A munkaügyi tárca becslése szerint a terhességi juttatás átlagosan havi 236 eurót fog kitenni.

 

A terhességi ösztöndíjat is bevezetik

 

A nem dolgozó egyetemista diáklányok és a nagykorú középiskolás diáklányok számára, akiknek nincs jogosultságuk a terhességi juttatásra, a terhesség 12. hetének befejeztével 200 eurós terhességi ösztöndíjat vezetnek be.

 

A terhességi ösztöndíjra havonta nagyjából 750 diáklány lesz jogosult.

 

A diáklány számára akkor szűnik meg a terhességi ösztöndíjra való jogosultság, miután a gyermek megszületését követően megkezdődik a gyermekgondozási segély folyósítása, illetve befejeződik a kismama terhessége és tanulmányai.

 

Az egyetemista diáklány terhességi ösztöndíjának odaítéléséről az egyetem rektora vagy dékánja dönt, a nagykorú várandós középiskolai diáklány terhességi ösztöndíját pedig az iskola igazgatója hagyhatja jóvá.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!