Nyitókép: facebook/Szijjártó Péter

 

Új határátkelők építéséről, a felvidéki gazdaságfejlesztési program folytatásáról, a határ két oldala közti vasúti közlekedés újraindításáról és a magyar és szlovák kormány jó kapcsolatáról is szó esett Forró Krisztián MKP-elnök és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki közös sajtótájékoztatóján, amelyre az MKP pozsonyi székházában került sor. A Körkép.sk megkérdezte a magyar külügyminisztert arról is, hogyan értékeli a felvidéki, magyar érdekeltségű pártok egységülését, tekintettel arra, hogy a Most-Híd a közelmúltban a liberális retorika mentén nyíltan támadta a magyar kormányt.

 

Forró köszönetet mondott a magyar kormánynak a felvidéki magyar közösségnek nyújtott támogatásáért, kiemelte a határzár feloldását a második hullám kezdetén, a több 200 mint felvidéki óvoda felújítását, illetve a vállalkozóknak nyújtott magyarországi támogatásokat is.

 

„Az MKP a jövőben is aktív szerepet kíván vállalni abban, hogy erősödjenek és javuljanak a Magyarország és Szlovákia közti kapcsolatok, hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország sikeres legyen. Szlovákia sikere azért fontos számunkra, mert itt élünk, közösségünk itt akar fennmaradni, gyarapodni és fejlődni. Magyarország sikere pedig azért fontos számunkra, mert a magyar nemzet része vagyunk”

 

mondta Forró.

 hirdetes_810x300  

 

Folytatódik a gazdaságfejlesztési program

 

Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány továbbra is azt vallja, hogy „nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó határon túli magyar közösségeknek”, helyette azt kell megkérdezni, hogy mire van szükségük.

 

„A felvidéki magyarság továbbra is számíthat a magyar kormány segítségére, támogatására”

 

mondta.

 

Szijjártó ismét elmondta, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint a mostani időszakban, és jelezte, hogy a magyar kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a két ország jó viszonya legalább ezen a szinten maradjon, mert ez a felvidéki magyarság érdeke is.

 

Mint mondta, sok szimbolikus és sok tartalmi sikerre van példa, említette az új komáromi Monostori híd átadását, ami a magyar külügyminiszter szerint egy szimbolikán bőven túlmutató közös sikertörténetnek számít.

 

Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország folytatja a felvidéki gazdaságfejlesztési programot, a koronavírus okozta válság gazdasági hatásai ellenére.

 

„A határon túli közösségek támogatása akkor is fontos célkitűzésünk és prioritásunk, amikor a gazdaságunk kihívásokkal néz szembe”

 

fogalmazott. Emlékeztetett, hogy a felvidéki gazdaságfejlesztési program keretében eddig 3800 felvidéki vállalkozó pályázatát támogatta a magyar kormány 21 milliárd forintnyi támogatásból (ez több mint hatvan millió euró) 41 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

 

Szijjártó jelezte, hogy a szlovák partnerekkel kötött megállapodás értelmében a felvidéki gazdaságfejlesztési programot a gazdasági vegyesbizottság keretein belül koordinálják a jövőben.

 

Határon átnyúló közlekedés felújítása

 

Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszterrel folytatott csütörtök reggeli találkozójával kapcsolatban a magyar külügyminiszter jelezte, hogy hat új, magyar-szlovák határátkelőhely megépítését 2023-ig befejezik (ezek némelyikének építése már zajlik).

 

„Ma Doležal közlekedési miniszter úrnak javaslatot tettem arra, hogy indítsuk újra a vasúti személyszállítást Győr és Pozsony, Szob és Párkány, Komárom és Révkomárom között, valamint a salgótarjáni vonalon is”

 

mondta, hozzátéve, hogy a szlovák miniszter nyitottságot mutatott a javaslat iránt. Arról is szó esett köztük, hogy a visegrádi országok fővárosait majdan összekötő gyorsvasút Győr és Dunaszerdahely között lépi majd át a szlovák magyar határt.

 

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy a jelenlegi szlovák kormány hozzáállása a kétoldalú tárgyalásokon konstruktív, így a magyar fél számára fontos kérdésekben is előrelépések történhettek. Példaként a kétnyelvű anyakönyvvezetés előkészítését, illetve a jövőben a tömegközlekedési eszközökön a kétnyelvű értesítések és a kétnyelvű közlekedési táblák lehetőségének megnyitását említette.

 

„A két ország vezetése között kialakult jó kapcsolat kellő bizalmi alapot ad ahhoz, hogy ezeket az intézkedéseket el tudjuk érni”

 

fogalmazott.

 

A magyar érdekeltségű pártok egységesüléséről

 

A Körkép.sk a felvidéki magyar pártok egységülésére vonatkozó kérdése kapcsán Szijjártó elmondta, Budapest nem akarja megmondani a közösség képviselőinek, hogyan tudják elérni azt, hogy a felvidéki magyarságnak legyen parlamenti képviselete. A kérdésünkre adott teljes válasz alább olvasható:

 

Körkép.sk: Milyen esetleges kételyeit látja a reményekkel indult egységesülő felvidéki magyar politikai képviseletnek, amikor annak egyik pártja liberális elveket vallva nyíltan a magyar kormányzatot támadja, indexes és SZFE-es szimpátiatüntetésekre jár, miközben Orbán Viktor is a liberális és konzervatív politika összecsapásáról beszélt nemrég, kiemelve, hogy a nemzeti és keresztény alapelvek szemben állnak a liberalizmussal.

Szijjártó Péter: Azt vallom, hogy nem nekünk, Budapestről kell megmondani, hogy mi, mikor, hogyan történjen, hanem mondják meg az itteni magyar nemzeti közösség képviselői, hogy hogyan tudják végre elérni azt, hogy a felvidéki magyarságnak legyen képviselete Szlovákia parlamentjében. Én csak annyit tudok mondani, hogy ha körülnézünk Magyarország körül, azt látjuk, hogy ott eredményes és hatékony a magyar nemzeti közösség képviselete, ahol azt egységesen tudják megvalósítani. Nézze meg a szomszédos országokat, és világosan kirajzolódik egy kép. És csak azt a kívánságomat tudom közkinccsé tenni, hogy legyen erős magyar nemzeti képviselet itt Szlovákiában, és legyen végre politikai képviseletünk a parlamentben. Természetes, hogy ha létrejön egy új identitás, amin az MKP-s kollégák is dolgoznak, akkor mi készen állunk arra, hogy egyeztessünk a jövőbeli közös munkáról.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.