Nyitókép: archív

 

Mindenszentek és halottak napja tájékán az ember az átlagosnál is többet gondol eltávozott szeretteire. Végtelenül szomorú dolog az elmúlás, de nem tehetünk ellene: tudomásul kell vennünk, a földi élet a születéssel kezdődik, és a halállal ér véget.

 

Előbb-utóbb minden családnak szembe kell néznie ezzel az elkerülhetetlen ténnyel, hogy temetni kell. Felmerül tehát a kérdés, miképpen tudjuk hozzátartozónk nyughelyét méltó módon széppé, időtállóvá tenni. Bár tudjuk, az eltávozottnak már semmiféle igénye nincs, az itt maradottaknak erkölcsi kötelessége emlékük tiszteletteljes őrzése.

 

 hirdetes_300x300  

 

E szomorú feladat elvégzésében segít nekünk a marcelházi kőfaragó mester Bélai Tibor és családja, aki három évtizeddel ezelőtt kezdett a magánvállalkozásba. A kőfaragó szakmát a nyolcvanas évek derekán tanulta ki, a lévai szakmunkásképzőben, és néhány év gyakorlat után hozzáfogott, hogy létrehozza saját vállalatát.

 

A legelső lépésektől nagy segítségére volt felesége Ildikó, aki mindenben támogatta férje elképzeléseit, és ma, 30 év után büszkén tekinthetnek vissza, hiszen kezdeti szerény indulásuk egy szép családi vállalkozássá fejlődött, és alkalmazottaiknak száma jelenleg  13 – 15 között mozog.

 

 

Széles portájukon több generáció él és dolgozik együtt, az udvar távolabbi részében pedig szabadtéri kiállítás várja az érdeklődőket, ahol bemutatják a különféle sírköveket, síremlékeket.

 

Lányuk Annamária, és fiuk Tibor a szülők nyomdokaiba léptek, a középiskola elvégzését követően Budapesten a kőfaragás, épületszobrászat és műkőkészítés szakmát tanulták ki. A család vállalkozásába aktívan bekapcsolódik Ildikó nővére Erzsébet is, aki a betűvésésben tölt be szerepet, valamint az ő két lánya, Tünde és Erika, akik a vállalat adminisztrációját és a tervezői munkát végzik.

 

 

Bélai Tibor családi vállalkozásának legfőbb profilja a sírkő, síremlékek készítése, de emellett belső építészeti munkálatokat is vállalnak, bármely területen, ahol a kő, mint építő elem szóba jöhet. Így fal- és padlóburkolatok, lépcsők, ablakpárkányok, konyhapultok, kandallók, különféle tartó-oszlopok, kőből készült díszítő elemek, mind-mind szóba jöhetnek.

 

 

Bélai Tibor felesége, Ildikó azt is elárulja, hogy elég gyakran megfordulnak Olaszországban,
(kivételt képez ez az év) ahol a sírkőkészítésnél használt kiváló minőségű gránitot saját maguk szerzik be, és szállítják haza.

 

A korábbi évtizedekben műkővel is dolgoztak, de amint mondta, ez az anyag nem annyira időtálló, és a gránit sem terheli meg jobban az ügyfelek pénztárcáját. Emellett ez utóbbi mutatósabb, szebb is, számos színváltozat áll rendelkezésre, tehát a megrendelők maguk is inkább ezt választják. Szintén nagy szerepet játszik munkáikban a márvány, ebből is nagyon szép síremlékeket készítenek.

 

keresztelőkút

 

Olaszországi útjaik során a témával kapcsolatos kiállításokat is megtekintenek, megismerkednek az új trendekkel, ezáltal lehetőségük adódik, hogy a világ bármely szegletéből szép és kiváló minőségű köveket szerezzek be. Így Olaszország mellett Franciaországból, de Afrikából, Indiából, sőt, Brazíliából is rendelnek anyagot.

 

Ildikó a hangulat oldására megjegyzi, hogy Olaszországból időnként egy-egy jó anekdotát is hoznak.

 

Amennyiben azt hisszük, hogy az örömlányoké a legősibb mesterség, hát nagyot tévedünk

 

mondja nevetve,

 

 mert bizony a kőfaragóké.

 

És valóban, ha picit belegondolunk, máris a csiszolatlan kőkorszakban találjuk magunkat.

 

Bélai Tibor, a vállalkozás vezetője, tagja a magyarországi Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének, hazai berkekben pedig a kőfaragó társulás alapítója és vezetője. Leginkább a műhelymunka, a darabolás, a formázás a csiszolás köti le idejét, de gyakran a terepmunkába is bekapcsolódik.

 

 

Tevékenységéhez nem csupán a sírkőkészítés, valamint a belső burkolatok kapcsolódnak, hanem számos alkalommal emlékmű készítését is felvállalta. A közelmúltban a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatást biztosított az I. világháború történelmi eseményeit őrző emlékművek rendbetételére, felújítására, helyreállítására, s ezen munkálatok elvégzésére több település Bélai Tibor kőfaragót kérte fel. Szülőfaluja, Marcelháza számára készített emlékműveit a kőfaragó saját anyagi forrásaival is támogatta.

 

Bélai Ildikó, menedzser típusú személyiség, akár a vállalat lelkének is nevezhetjük, elsősorban a közvetítő, az ügyintéző szerepét tölti be. A megrendelő vele veszi fel a kapcsolat és saját kiállításukon bemutatja a lehetőséget. Ő az, aki az adott helyszínre, tehát a temetőbe is kilátogat az ügyféllel, és felméri a szükséges terepmunkát. Nagyon tapintatosan kezeli a megrendelő anyagi viszonyait, a legigényesebb síremlékektől a legegyszerűbb, legszerényebb kőtáblácskáig mindent szívesen elvállalnak. Fontos még elmondani, hogy dolgoznak privát tervezés szerint is, ha valaki egyéni igénnyel jelentkezik, azt is készséggel teljesítik.

 

 

Ildikó, akár egy jó pszichológus, tapintattal, szeretettel figyel ügyfelére, hiszen nagyon gyakran mély gyászt viselő emberekkel találkozik. Együttérzése, figyelmessége sokat segít a hangulat oldásán, és a megfelelő síremlék megválasztásában.

 

Mint már szóba került, a kőfaragó házaspár két felnőtt gyermeke szintén aktívan bekapcsolódik a napi teendőkbe, Tibor mindig ott van, ahol a helyzet kívánja, Annamária pedig a számítógépes vezérlésű betűvésést végzi, komoly precizitással. Ha a megrendelő rászánja az időt és mellé ül, a monitor előtt azonnal kiválaszthatja a kívánt betűtípust és méretet. Annamária elárulta, hogy nagyon szívesen felvállalja a kézi betűvésést is, hiszen ez számára változatosságot jelent, ilyenkor kint a szabad levegőn, örökzöldek közt, a temetőkertek már meglévő síremlékekein, vagy pedig egy-egy felújítandó emlékműn dolgozik.

 

 

Ha elérkezik életünkbe az a pillanat, hogy jobb létre szenderült hozzátartozónk végső nyughelyét rendezzük, Bélai Tibor kőfaragó családi vállalkozásában készséges, nagy szakértelemmel rendelkező és tiszteletet tanúsító kivitelezőre találunk. Segítenek az élet legnehezebb pillanataiban, hogy méltó módon őrizhessük szeretteink emlékét.

 

Kereshetjük őket személyesen, a Marcelháza, Perjés utca 1148/57 címen, telefonon a +421 905 500 309 számon, vagy online elérhetőségeiken (weboldal, Facebook).

 

Forduljunk hozzájuk bizalommal!

 

 

Buday Mária

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.