Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Röviddel Eduard Heger pénzügyminiszter jövő évi költségvetésről szóló sajtótájékoztatója után Igor Matovič több miniszterével együtt mutatta be a vállalkozókat és munkáltatókat támogató mentőcsomag részleteit. Százmillió szeletet kap az idegenforgalom ágazata, és jön a COVID-járulék is. A csomag az „Elsősegély+” elnevezést kapta.

 

A kormány sok kritikát kapott amiatt, hogy a járványintézkedésekkel tönkreteszi az idegenforgalmi és szolgáltatóipari vállalkozásokat, de még nem esett szó a kárpótlásról és az állami támogatások lehetőségéről.

 

A bemutatott anyag szerint a kormány havi 200 millió eurót szán a koronavírus által érintett ágazatok megsegítésére. A legfontosabb tételek:

 

 hirdetes_300x300  
  • a kurzarbeit (bértámogatási rendszer) havi lehívásának felső határa 1100 euróra emelkedik;
  • a forgalom visszaesését kompenzáló támogatás felső határa az edigi 540 euróról 810 euróra emelkedik

 

Forrás: Kormányhivatal, fordítás: Körkép.sk

 

  • emelkedik az egyéni vállalkozók (SZČO) forgalomcsökkenése ellensúlyozására kíált állami támogatás nagysága is, a felső határ 540 euróró 810 euróra nő;

 

 

 

  • az idegenforgalmi ágazat 100 milliós garantált keretet kap, az ágazat minden hazai szereplője pályázhat, amennyiben a 2019-es forgalmához képest az idei bevételei legalább 40 százalékkal csökkentek. A támogatás nagysága a 2019-es éves forgalom 4-10 százaléka

 

  • a sportolók és szabadúszó művészek is kaphatnak támogatást

 

Forrás: Kormányhivatal, fordítás: Körkép.sk

 

  • Covid-járulék: Azok az alkalmazottak, akik más emberek ellátása során betegedtek meg, a betegállomány idején teljes tiszta fizetésüket megkapják. Értelemszerűen itt az egészségügyi alkalmazottakról és a szociális otthonok alkalmazottairól van szó.

 

Forrás: Kormányhivatal, fordítás: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!