Nyitókép forrása: CNBC.com

 

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) újra biztonságossá nyilvánítaná a Boeing Max szériájának 737-es utasszállítóilt. A Boeing Max gépei 2019 tavaszától kerültek kitiltásra a világ összes légteréből, miután egy gyártási hiba miatt 346 ember veszett oda két repülőgép-szerencsétlenség során.

 

Az EASA úgy ítéli meg, hogy a Boeing által foganatosított fejlesztésekkel sikerült kiküszöbölni a tragédiákat okozó hibákat, így a Max 737-esek akár még az év vége előtt megkaphatják az engedélyt az Európa légtér használatára.

 

A szeptemberi próbarepülések úgy tűnik, meggyőzték az illetékeseket arról, hogy ideje visszaengedni az égboltra a Boeing néhány éve bemutatott, magas takarékosságú gépeit. A következő négy hétben nyilvános vitára bocsátják a kérdést, annak ellenére, hogy a baleseteket okozó rendszeren a Boeing további fejlesztéseket akar végrehajtani, amelyeket a nagyobb típusú Max 10-es szériához tartozó gépek esetében 2022-re készítenek el.

 

 hirdetes_810x300  
Az amerikaiak érdekes módon nem kapkodnak

 

Az EASA nyilatkozatait hallgatva a Boeing vezetősége és részvényesei nyilván fellélegeztek. A 2019 tavaszán indult rémálom padlóra küldte a Boeing megrendeléseit, az Airbus beelőzte a globális versenyben, és hatalmas kártérítési perek fenyegették, mert a szárazföldre kényszerített gépek nem termeltek hasznot a légitársaságoknak, csak hatalmas veszteségeket. A koronavírus egy évvel ezelőtti megjelenése ezt a helyzetet tovább súlyosbította.

 

Érdekes, de lényegében nem meglepő, hogy az amerikai repülőgépgyártó még nem kapott az európaiakhoz hasonló optimista nyilatkozatokat az amerikai Szövetségi Légifelügyelettől (FAA). Ők ugyanis nem kapkodnak, egyelőre nem zárták le a vizsgálatokat – és várhatóan az elnökválasztás végéig nem is fogják, nehogy politikai ügyet kovácsoljanak belőle.

 

Mindenesetre a Boeing részvényei 2,4 százalékkal emelkedtek az európai hatóságok bejelentését követően.

 

Légikatasztrófa Etiópiában: 4 szlovák állampolgár volt a fedélzeten, köztük Anton Hrnko (SNS) felesége, lánya és fia

 

350 emberélet

 

A Boeing Max 737-es gépeket azután tiltották ki a világ légtereiből, hogy két utasszállító megmagyarázhatatlan körülmények között lezuhant. Az egyik 2018 októberében csapódott a tengerbe Indonézia partjainál, a másik Etiópiában zuhant le, fedélzetén 157 utassal, köztük négy szlovák állampolgárral. A balesetet senki sem élte túl, Anton Hrnko SNS-es politikus egész családja odaveszett.

 

Később derült ki, hogy a gép „visszabukását” megakadályozó automata szintrendszer hibásodott meg. Tévesen azt érzékelte, hogy a gép orra túlságosan felemelkedik (ilyenkor a súlypont áteshet, elveszhet a felhajtó erő, és a gép lezuhan), ezért a rendszer automatikusan lenyomta a gép orrát. A pilóták megpróbálták orvosolni a helyzetet azzal, hogy kikapcsolták az MCAS-t, de már nem tudták visszavenni az uralmat a gép felett (nem tudták korrigálni az MCAS stabilizációs beállításait). Az etiópiai gép 926m/órával csapódott bele a földbe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!