Nyitókép: TASR/AP

 

Abban az esetben, ha COVID-19 megbetegedésre gyanakszunk vagy kapcsolatba kerültünk pozitívan tesztelt személlyel, otthoni karanténban kell maradnunk és figyelnünk kell az egészségi állapotunkat, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

 

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint telefonon, e-mailen vagy SMS-en keresztül kell kapcsolatba lépni a kezelőorvossal (körzeti orvosunkkal), a gyerekek esetében pedig a gyerekorvossal.

 

 hirdetes_810x300  

Ezután a www.korona.gov.sk weboldalon egy elektronikus formanyomtatványon keresztül kell tesztelésre jelentkezni. Az elektronikus formanyomtatványba a piros keretben lévő mezőket kell kötelezően kitölteni.

 

A regisztráció után meg kell várni az SMS üzenetet az ún. COVID Pass-szal. Ez az üzenet tartalmazza azokat a szükséges utasításokat, hogy mikor és hol végzik el a koronavírus-tesztet. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a tesztelést legkésőbb a pozitív személlyel való kapcsolatba lépés utáni ötödik napon végzik el.

 

A mintavevő helyre egyéni közlekedéssel (saját autóval) ajánlott eljutni. A tesztelésre érkező személynek, illetve az őt szállító sofőrnek egész végig szájmaszkot kell viselnie.

 

A letesztelt személyeknek legkésőbb 96 órán belül SMS-t küldenek a teszt eredményével. A teszt eredményéről tájékoztatni kell az orvost.

 

Azoknak a személyeknek, akiknek COVID-19-ük van, vagy COVID-19-re voltak tesztelve, de még várnak az eredményre, az otthoni karantént az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatal rendeli el.

 

A karantén abban az esetben is érvényes, ha az illetőnek enyhe tünetei vannak, tehát köhög, lázas, fáj a torka, elveszítette a szagló- és ízlelőképességét. A házi karantént akkor is elrendelik, ha még nem tudni száz százalékosan, hogy az illetőnek COVID-19-e van, vagy kapcsolatba került pozitívan tesztel személlyel, esetleg rizikós országból utazott haza.

 

A karantén alatt folyamatosan figyelni kell az egészségi állapotunkat. Az enyhe tünetek esetén kapcsolatba kell lépni a kezelőorvossal, súlyos esetben pedig mentőt kell hívni. A mentősöket előre figyelmeztetni kell, hogy karanténban lévő vagy pozitívan tesztelt személyről van szó.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.