Nyitókép forrása: BBC.com

 

Túl jól sikerült a NASA Osiris-Rex szondájának küldetése. A szonda egy több százmillió kilométerre lévő aszteroidából gyűjtött kőzetmintákat, ám a rakterét sikerült olyannyira túlraknia, hogy a rakomány számottevő része valószínűleg elveszik majd a hazaúton.

 

A 2016-ban történelmi jelentőségű küldetésre küldött Osiris-Rex a jövő márciusban indul csak vissza a Bennu kisbolygóról, és 2023-ban landol majd a Földön. Az egyik, NASA-hoz visszaküldött felvétel tanúsága szerint azonban a szonda tárolójának ajtaját egy kőzet kiékelte, az nem tud bezáródni, ezért a kőzetek jelentős része elveszhet.

 

Jelenleg mintegy 400 grammnyi minta van az Osiris-Rex tárolójában, ami hamarosan besüllyed a szonda belsejébe – és ettől a pillanattól már nem lehet majd követni a minták sorsát.

 hirdetes_810x300  

 

A NASA szerint a felmerült váratlan probléma ellenére a szonda rendkívül jól teljesítette a küldetést. A hazahozott minták évtizedekre elegendő munkát adnak majd a tudósoknak, akik abban reménykednek, hogy  a kőzetek többet elárulnak majd a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti születéséről.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!