Nyitókép: pixabay.com

 

Október 25-én, szombatról vasárnapra virradóra kell(ett) visszaállítani az órákat hajnali 3-ról 2 órára, így nyertünk egy plusz órát a vasárnapi pihenésre. Ezzel véget ért a nyári időszámítás, mely március 29-én vette kezdetét. Bár az Európai Parlament még 2019-ben elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a téli és a nyári időszámítás megszüntetéséről az EU teljes területén, a gyakorlatban csak legkorábban 2021-től kerül bevezetésre. Addig minden tagországnak döntésre kell jutnia, hogy a téli vagy a nyári időszámítást tartja-e meg.

 

Unjuk már, nem akarjuk, nincs ránk jó hatással, mégis el kell még viselnünk az őszi és tavaszi óraátállítás gyakorlatát. Mivel egyelőre nincs más választásunk, kénytelenek vagyunk visszapörgetni az óramutatót.

 

Az Európai Parlament megszavazta a téli és a nyári időszámítás megszüntetését

 

 hirdetes_400x285  

A WHO a koronavírus nyomán kialakuló globális mentális egészségügyi válság kezelésére hívja fel a figyelmet. Arra kérik a kormányokat és az egészségügyi szervezeteket, hogy segítsék az embereket az egészséges életmód fenntartásában. A táplálkozás, a mozgás és a társadalmi kapcsolatok erősítése mellett a cirkadián ritmusra épülő alvás-ébrenlét fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség.

 

„A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az egészség fenntartásához, mivel közvetlenül kapcsolódik az immunitáshoz. Ha nem alszunk jól és eleget, szervezetünk sokkal érzékenyebb a fertőzésekre, a vírusokra, a betegségekre. Az alvás minősége szerepet kap abban, hogy megóvhasson a koronavírustól és más betegségektől is”

 

hangsúlyozta G. Németh György, a szervezet elnöke.

 

A fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt a közérzet rosszabb, a teljesítményszint alacsonyabb, a koncentrációs képesség, a toleranciakészség csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel, annak ellenére, hogy az élő szervezetek előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz.

 

Hétvégén ismét át kell állítanunk óráinkat. Mennyire hat ki szervezetünkre?

 

Több kutatás és a baleseti statisztikák is arra mutatnak rá, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból.  Sok évezred év óta élünk olyan időbeosztás szerint, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább. Ez az álláspont a Magyar Alvás Szövetség véleményét összegzi.

 

A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket.

 

fogalmaz korábbi állásfoglalásában a MASZ.

 

Miután a világjárvány-helyzet továbbra is fennáll, a változó életkörülményeink módosították az alvási szokásainkat, ezért különösen fontos, hogy aludjunk tudatosan. Nagyon sokat tehetünk saját magunk, hálótársunk, gyermekeink és családtagjaink egészségéért. Ne felejtsük: csak az szeret aludni, aki tud is!

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.