Nyitókép forrása: mojekysuce.sk

 

Szlovákiában harmadik napja zajlik az országos tesztelés főpróbája négy északi járásban (a Turdossini, Námesztói, az Alsókubini és a Bártfai járásokban). A belföldön sokat vitatott, katonaság közreműködésével lebonyolított akció híre már ott rezonál a külföldi sajtóban is.

 

A The Wall Street Journal beszámolója szerint „Szlovákia az első nyugati ország, amely megpróbálkozik az országos teszteléssel”, amelyet eddig kizárólag Kína alkalmazott sikerrel és csak tartományi szinten. A WSJ emlékeztetett, hogy sok szakértő pártolja a tömeges tesztelések gyakorlatát a járvány elleni harcban.

 

A lap által megszólított kutató biokémikus és immunológus, Luke O’Niell szerint a szlovákiai tapasztalatok adnak majd irányadó adatokat a világ többi részének arra, hogyan kell lebonyolítani egy ekkora akciót.

 

 hirdetes_300x300  

A lap Igor Matovič csütörtöki sajtótájékoztatójából idézett, ahol a szlovák kormányfő elmondta, hogy az országos tesztelés az egyetlen lehetőség a totális lockdown elkerülésére. A művelet pénteki tapasztalatai kapcsán azonban a WSJ még a főpróba nehézkes indulásáról számolt be, illetve Peter Pellegrit baloldali ellenzéki képviselőt idézte, aki szerint kérdéses, hogyan akadályozza meg a kormány a tesztre váró emberek esetleges megfertőződését, és a rossz előkészítés miatt panaszkodott.

 

Devi Sridhart, a skóciai Edinburghi Egyetem közegészségügyi professzora.

 

„Lehet, hogy nem tökéletes, de túl sokat kötözködünk, mintha minden egyes fertőzöttet el kéne kapnunk. Nem igaz. Elég az esetek túlnyomó részét nyakon csípnünk”

 

mondta a professzor.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.