Nyitókép forrása: the-scientist.com

 

A londoni Imperial College kutatóinak tanulmánya szerint koronavírus-fertőzésen átesett személyek szervezetéből gyorsan elfogy a vírus elleni harchoz szükséges ellenanyag, ami az immunrendszerünk egy rendkívül fontos része.

 

Az antitestek akadályozzák meg a vírust abban, hogy bejusson testünk sejtjeibe és saját magát másolja át beléjük. A College kutatócsapata szerint a júniustól szeptemberig terjedő időszakban 26 százalékkal csökkent azoknak az embereknek a száma, akiknek szervezetében még kimutatható volt a koronavírus elleni antitest.

 

Más szavakkal, akik egyszer már legyűrték a kórt, nem kaptak életfogytiglani védettséget, de még csak szezonálisat sem, hanem bármikor újra elkaphatják a betegséget.

 

 hirdetes_400x285  

A tanulmányról szóló hírek szinte egyidőben jelentek meg azzal a közléssel, miszerint Nagy-Britanniában az október 16-i héten 60 százalékkal nőtt a kór halálos áldozatainak száma.

 

A kutatás során június végén ezer embertől vettek mintát, közülük 60-nak voltak kimutatható antitestjei a vírussal szemben. Szeptemberben megismételték a mintavételt, és már csak 44 személy szervezetében voltak antitestek.

 

Érdemes kiemelni, hogy nem arról van szó, egy szervezetben csökkent az antitestek száma, hanem hogy az emberek egy részéből teljesen eltűntek az antitestek. Más felől megvilágítva: adott körülmények között elég kicsi az esélye a nyájimmunitás elérésének.

 

Idősek hátrányban, de van jó hír is

 

Az antitestek leggyorsabban a 65 év felettieknél tűntek el. Az is kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók körében nagyobb arányban voltak az antitestekkel rendelkezők, ami valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy szünet nélkül kapcsolatban voltak a vírussal.

 

Bár nem csak az antitestek jelenléte jelenthet védettséget a fertőzéssel szemben, az immunrendszernek több eszköze is van, a jelenlegi adatok szerint az antitestek mennyisége és az immunvédelem egyenes arányban függnek egymástól: több antitest nagyobb immunvédelmet jelent és fordítva.

 

Egyelőre nagyon kevés olyan dokumentált eset van, amikor valaki kétszer is elkapta a koronavírust. Ennek az egyetlen oka az idő: az antitestek valamivel kevesebb mint három hónapig védik a szervezetet, és nagyon nagy tömegeknél még csak most kezd halványulni az immunvédelem.

 

Van azonban remény arra, hogy a második fertőzés enyhébb lefolyású lesz, mint az első, mivel az immunrendszer tanulékony része még emlékezik az első találkozásra, és képes lehet visszaverni a vírus támadásait. Ez azonban nem változtat a vakcina fontosságán.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!