Nyitókép: archív

 

A porszívók hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évtizedekben; több új típus jelent meg a piacon, akár önműködő megoldásokkal is találkozunk. De mit érdemes szem előtt tartani, ha a számunkra ideális készüléket szeretnénk megvásárolni?

 

Ha „hagyományos” porszívót szeretnénk vásárolni, porzsákos, porzsák nélküli és vízszűrős készülékek közül válogathatunk. Ezek mellett említést érdemelnek az úgynevezett robotporszívók is, amelyek akár teljesen önműködők lehetnek.

 

A porzsákos porszívók ma is keresettek. Esetükben az összegyűjtött kosz egy eldobható porzsákba vagy egy mosható textilzsákba kerül. A papírból készült eldobható változat higiénikusabbnak tekinthető, hiszen azt csupán ki kell dobnunk, míg a mosható zsákokat először meg kell szabadítanunk a tartalmuktól, majd ki kell mosnunk és szárítanunk kell őket. Ha érzékenyek vagyunk a szálló porra, egyértelműen eldobható porzsákot kell választanunk, azok közül is olyan típust, ami önzáró lapkával rendelkezik, így a zsák kiemelése során nem kerül por a levegőbe.

 hirdetes_810x300  

 

A porszívók másik népes családját az úgynevezett porzsák nélküli készülékek jelentik. Az elnevezés nem túl szerencsés, hiszen csak azokat a porzsák nélküli gépeket soroljuk ide, amelyek műanyag portartállyal rendelkeznek, a vízszűrős változatokat viszont nem, noha azok sem tartalmaznak porzsákot. A portartályos gépek esetében a tartályt időnként üríteni kell, illetve ki kell mosni. Noha ez egyszerűen megtehető, némileg kényelmetlenebb megoldás, mint a papírból készült porzsákot a szemetesbe hajítani, ráadásul a tartály ürítése során por kerülhet a levegőbe. Nagy előnyük azonban, hogy a tartály telítődése során csak kismértékben csökken a szívóerő. Ha felszívtunk olyan tárgyat, amit nem szeretnénk kidobni, a tartályban sokkal könnyebben megtalálhatjuk, mint egy porzsákban…

 

Mindenképpen említést kell tenni az úgynevezett vízszűrős gépekről is. Ezek a porszívók családjának leginkább megosztó tagjai. Sokak szerint teljesen haszontalanok, mások szívesen használják őket. Habár a méretéből és a működési elvéből arra következtethetnénk, hogy sokkal hatékonyabb a „száraz” társainál, ez nem igaz. Hasonló minőségi osztály esetén nagyjából azonos tisztítást képesek végezni. Nagy hátránya azonban, hogy a használata kifejezetten körülményes; használat előtt fel kell tölteni vízzel, majd porszívózás után ki kell önteni a koszos vizet, ki kell mosni a tartályt, ki kell szárítani, és csak ezután lehet elpakolni a készüléket, ami egyébként igencsak méretes…

 

A porszívók hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évtizedekben; több új típus jelent meg a piacon, akár önműködő megoldásokkal is találkozunk. Kép: archív

 

Szót kell ejteni a robotporszívókról is, amelyek nagy segítséget jelentenek a mindennapi takarítás során, az ilyen készülékek ára azonban lényegesen magasabb a „hagyományos” gépeknél; a belépőkategóriába sorolható robotporszívók nem minden esetben váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, a magasabb minőségi osztályba tartozó készülékekért viszont többszörös árat kell fizetnünk.

 

Amire még figyelni érdemes…

 

Ha eldöntöttük, milyen típusú porszívót szeretnénk vásárolni, további szempontokra is érdemes figyelnünk. A zajszint kérdése fontos lehet, de ne legyenek túlzott elvárásaink; nem létezik halk porszívó; persze egy kisebb szívóerővel és motorteljesítménnyel rendelkező robotporszívó lényegesen halkabb a porzsákos társainál, halk zümmögést azonban nem várhatunk el tőlük.

 

Nagyobb figyelmet érdemel a szűrőrendszer típusa és hatékonysága. Ne felejtsük el, hogy a beszívott levegőt minden gép visszajuttatja a helyiségbe, így a szűrőrendszer hatékonysága kiemelten fontos. Érdemes tudni, hogy a porzsákos és a tartályos készülékek is rendelkeznek saját belső szűrővel, ami a 0,3 μm – 0,3 mm közötti porszemeket szűri. Ha ennél nagyobb hatékonyságra van szükség, abban az esetben az úgynevezett HEPA-szűrők jelentenek megoldást, esetükben viszont figyelni kell a besorolásra, hiszen az átengedett porszemek mennyiségét ez határozza meg. A legfejlettebb HEPA-szűrő a porszemek 99,999995%-át képes kiszűrni.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.