Nyitókép forrása: deutschlandfunk.de

 

Kedden lehetett utoljára jelentkezni a németek nagy alapjövedelem-tesztjére, amelynek célja, hogy felmérje az emberek viselkedését abban az esetben, ha munkavégzés nélkül is fix jövedelmet biztosítás számukra az állam. A német teszt nem az adófizetők terhére valósul meg.

 

A finnek és más országok már tesztelték az alapjövedelem bevezetésének lehetőségét, és bár nem utasították el teljesen, az eddig vizsgálatokból kiindulva meghatározatlan időre jegelték a témát. Most a Németország próbálja ki magát a teszten, amelynek keretében. A projekt pártolói szerint egy boldogabb, szabadabb és kreatívabb társadalom létrehozásában segíthet az alapjövedelem bevezetése.

 

Havi 1200 euró a semmiért

 

122 személyt havi nettó 1200 eurót kap majd három éven keresztül munkavégzés vagy bármilyen más feltétel nélkül. Ráadásul abba sem szólnak bele, hogy hogyan költsék el a kapott összeget. Cserébe kérdőíveket kell kitölteniük, hogy a tesztelést vezető kutatók kiértékelhessék a program eredményességét.

 hirdetes_810x300  

 

A német program mögött nem az állam, hanem magántőke áll. A DIW intézet, a Mein Grundeinkommen csoport, a Max Planck Intézet és a kölni egyetem közös kezdeményezéséről van szó. A teszt során valójában 1500 ember pénzköltési és munkavégzési szokásait figyelik majd meg, de csak 122-en kapnak havi „ingyen pénzt” – a többiek a kontrollcsoport szerepét kapták.

 

A program meghirdetésekor a kutatók azt feltételezték, hogy az egymillió jelentkezőt (egymillióra becsülik azt az embertömeget, akinek bekapcsolásával már németországi szintű reprezentatív vizsgálatra is sor kerülhetnek) három hónap alatt tudják majd elérni. Alaposan alábecsülték az ingyen jövedelem okozta csábítást: három nap alatt jelentkeztek be egymillióan.

 

Hat éve már volt egy teszt

 

Németország nem először vizsgálja az alapjövedelem kérdését. Hat évvel ezelőtt 650 véletlenszerűen kiválasztott személy kapott egy éven keresztül havi 1000 eurós összeget. Az eredmény alaposan meglepte a kutatókat.

 

„Csak kevesen váltottak munkahelyet és senki sem lustult el. Épp ellenkezőleg! Az emberek egészségesebben éltek, bővítették a látókörüket, tanultak, céget alapítottak, merészebb döntéseket hoztak – még azok is, akiknek az alapjövedelem nélkül sem volt anyagi problémájuk.”

 

értékelte a hat évvel ezelőtti eredményeket a Mein Grundeinkommen.

 

A kutatók célja a teszttel megismétlésével az, hogy megállapítsák, érdemes-e további kutatási energiákat fordítani a témára. Az alapjövedelem egyébként már évtizedek óta vita tárgyát képezi, de sokáig csak elméleti szinten foglalkoztak vele.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!