Nyitókép: Fb (Népszámlálás 2021)

 

November 11-től, azaz szerdától működik a nepszamlalas.sk honlap, mely a jövőre esedékes szlovákiai népszámlálás magyar nemzetiségi kampánya egy részét hivatott felölelni.

 

A jövő évi népszámlálás két újdonságot tartalmaz. Február 15. és március 31. között virtuálisan, önkitöltő módon regisztrálnunk kell magunkat a www.scitanie.sk-n, illetve most először – eléggé szerencsétlen és előkészítetlen módon, ezzel megalapozott vitát kiváltva második nemzetiséget is megadhatunk a kérdőíven. Azért szerencsétlen és előkészítetlen, mert a felvidéki magyar érdekképviselet nincs felkészülve a második nemzetiség megadásából adódható esetleges negatív következményekre.

 

 „Sokak számára nem egyértelmű, hogy a magyar nemzetiség megjelölése a népszámláláson természetes dolog. Nem jár hátránnyal, csak előnyökkel. A közösség egészséges önbecsülése, a népszámlálás eredményeiből levezetett nyelvi jogok és kulturális támogatások is ide tartoznak”

 

 hirdetes_810x300  

– fejtette ki mai sajtótájékoztatóján a magyar kampány egy részének szervezője, Kovács Balázs.

 

A népszámlálással kapcsolatos kérdésekre és válaszokra online felület is indult, jelen pillanatban 26 „lájkolóval”, ahol egyelőre két bejegyzás található.

 

 

Tokár Géza társszervező, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője elmondta, hogy a kampány egyelőre önköltséges alapon zajlik, és most mérik fel a forrásteremtési lehetőségeket.

 

A szlovákiai népszámlálás 2021. február 15. és március 31. között zajlik. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson 458 467 fő, a lakosság 8,6 százaléka vallotta magát magyarnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!