Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Svájc lett a világ legjobb munkahelye, legalábbis a szakképzett munkavállalók szemszögéből készített World Talent Ranking idei listája szerint. A 63 országot tartalmazó rangsor végén ott kullog Szlovákia is.

 

Svájc a negyedik éve őrzi pole-pozícióját a rangsorban, amelyet magas színvonalú oktatási rendszere, a gyakornoki rendszer fejlettsége, valamint a magas életszínvonal mellé párosítható kiemelkedő bérei miatt kapott meg.

 

Dánia végzett a második helyen, főleg az esélyegyenlőségi mutatóján tudott sokat javítani. Feltűnő, hogy a legjobban szereplő tíz országból nyolc európai:

 

 hirdetes_300x300  
  1. Svájc
  2. Dánia
  3. Luxemburg
  4. Izland
  5. Svédország
  6. Ausztria
  7. Norvégia
  8. Kanada
  9. Szingapúr
  10. Hollandia

 

Az Egyesült Államok csak a 15. helyet szerezte meg, Írország a 18., Ausztrália a 13., Hongkong pedig a 14.

 

Szlovákiát még Venezuela is megelőzi

 

Beszédes, hogy Szlovákia a harmadik legrosszabb eredményt érte el, olyan országok is megelőzik, mint a teljes gazdasági és politikai válságba süllyed Venezuela, vagy épp Mexikó, Brazília, Románia.

 

Magyarország az ötvenedik helyet kapta meg, Peru előtt és Jordánia után. A visegrádi országok közül Csehország a 39., Lengyelország pedig a 35. helyet szerezte meg.

 

A rangsor alapvetően azt próbálja megmutatni, hogy milyen potenciális munkás-tehetségállománnyal rendelkezik egy-egy ország. Az országokat három kulcsfontosságú tényező alapján vizsgálják:

 

beruházás-fejlesztés: azt vizsgálja, hogy az adott ország mennyire ösztönzi a hazai tehetségeket;

vonzerő: mennyire képes megtartani a hazai tehetségeket, és külföldieket bevonzani;

készség: azt mutatja meg, hogy a rendelkezésre álló munkaerő képességek milyen színvonalat képviselnek.

 

Szlovákia 2016-tól folyamatosan lejjebb csúszik a rangsorban, akkor a 37. helyről indult, ma a 61. hellyel kénytelen beérni. Leggyengébben a rendelkezésre álló képességek terén teljesít, de a tehetségek megtartásában és fejlesztésében is elmarad a középmezőnytől. Gyenge a munkaerő motivációja és a jogérvényesítés, bár a fizetés jobb az átlagnál. Az egyetemi oktatás nem támogatja a versenyképes gazdaságot (sok az ország versenyképessége szempontjából előnytelen vagy semleges végzettséggel rendelkező egyetemi végzős).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!