Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Szlovákiában a fiatalok négyötöde a demokráciát tartja a legjobb politikai rendszernek. A legtöbb fiatal pedig Zuzana Čaputová államfőben bízik a leginkább – derült ki a Szlovákiai Ifjúsági Tanács és a Cseh Ifjúsági Tanács képviselőinek pénteki sajtótájékoztatójából.

 

Mindkét szervezet egy felmérést végzett a „Fiatalok értékei“ címmel. Szlovákiában 1 500, Csehországban 1 508 személy vett részt a felmérésben. Az adatközlők 15 és 29 év közötti fiatalok voltak.

 

 hirdetes_810x300  

A cseh fiatalok legkevésbé a cseh képviselőházban bíznak

 

A felmérésből kiderül, hogy a szlovákiai fiatalok 78%-a szerint a demokrácia a legjobb politikai rendszer. A szlovákiai fiatalok többsége (70%) Zuzana Čaputová államfőben, a diákok és a fiatalok kezdeményezéseiben (70%), az Európai Unióban (62%) és az Emberi Jogok Európai Bíróságában bízik.

 

A fiatalok annak ellenére, hogy a demokráciát tartják a legjobb politikai rendszernek, legkevésbé a politikai pártokban (27%) bíznak, utánuk következnek a bíróságok (31%), a SzK Nemzeti Tanácsa (40%), valamint a kormány (44%).

 

A csehországi fiataloknak a 71%-a véli a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, a politikai pártokban pedig a negyedük bízik. A hagyományos intézményeket tekintve a cseh fiatalok leginkább a cseh rendőrségben (70%) bíznak, utána következik a NATO, a cseh bíróságok és az Emberi Jogok Európai Bírósága (mind 58%).

 

A cseh fiatalok a legkevésbé a cseh képviselőházban (33%) bíznak, utána következik az elnök (36%), a kormány (39%) és a polgári kezdeményezések (44%).

 

Fő az óvatosság

 

A két ország fiataljainak 20%-a szerint az emberek többségében meg lehet bízni. A maradék 80% azonban úgy gondolja, hogy más emberekkel történő érintkezés során bizonyos mértékig elővigyázatosnak kell lennie.

 

A szlovákiai fiatalok úgy vélik, hogy a politika terén nagyobb befolyásuk van, mint a cseh kortársaiknak. Mindezek ellenére a szlovákiai fiatalok 56%-a, míg a cseh fiatalok 65%-a gondolja úgy, hogy nem ért a politikához, nincs meghallgatásra méltó véleménye, a befolyása pedig vagy nagyon alacsony, vagy semmilyen.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!