Nyitókép: TASR

 

Annak ellenére, hogy Ausztriában kemény lockdown és kijárási tilalom van érvényben, a bécsi városháza a szigorú óvintézkedések lejárta után (december 6.) azonnal a karácsonyi vásár megnyitását tervezi. 

 

Szlovákiában Igor Matovič kormányfő és Richard Sulík gazdasági miniszter jelenleg azon vitázik, hogy milyen járványellenes intézkedéseket fogadjanak el decemberre. Mivel a rendelkezések folyamatosan változnak, a városok többsége úgy döntött, hogy idén nem szerveznek karácsonyi vásárt.

 

 hirdetes_300x300  

Ha decemberben ugyanazok az óvintézkedések lesznek érvényben mint most, akkor egyáltalán nem lehet karácsonyi vásárokat szervezni. Mivel a karácsonyi vásár is tömegrendezvénynek számít, ezért a megrendezése esélytelen. Továbbá az érvényes óvintézkedések alapján a vásárokon is maximum hat fő vehetne részt.

 

Ebben a helyzetben az éttermek, vendéglők és kocsmák járhatnak jól, hiszen a forralt bort, puncsot, cigánypecsenyét az ablakon keresztül is árulhatnák, amit az emberek a teraszon fogyaszthatnának el.

 

A sátrakat az éttermek helyettesíthetik

 

A karácsonyi vásárokon praktizált állva evést azonban az éttermek teraszain sem lehet alkalmazni. A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint az éttermek teraszain kizárólag ülve lehet enni és inni.

 

Az epidemiológusok és a higiénikusok a csütörtök esti ülésükön a fedett, sátorszerű teraszok bezárásáról is szerettek volna dönteni, hiszen ezek a teraszok inkább beltérre emlékeztetnek, mintsem nyitott, levegős helyiségekre.

 

A tanácskozáson ugyan végső döntés még nem született, de Henrieta Hudečková főepidemiológus a fedetett teraszok korlátozását vagy bezárását fogja javasolni. Véleménye szerint a fedett teraszok éppen úgy veszélyt jelentenek a vírus terjedésének szempontjából, mint az éttermek belső helyiségei.

 

Bécs sem jelent alternatívát

 

Bécsben ezen a héten szerették volna megnyitni a karácsonyi vásárt, de az osztrák kormány december 6-ig lezárta za országot. Az óvintézkedések lejárta után a vásárt ugyan megnyithatják, de egy asztalnál maximum négy fő tartózkodhat, a váráson a mozgás egyirányú lesz, az embereknek pedig kötelező lesz a maszkviselés.

 

A szlovákiai polgároknak a bécsi vásár csaknem elérhetetlen lesz, hiszen Szlovákia negatív, külföldön elvégzett PCR-teszteredményt kér azoktól, akik Ausztriából térnek haza.

 

Néhány osztrák városban szintén korlátozott módon rendezik meg az idei karácsonyi vásárt. Például Grazban ételárus sátrak nélkül, Eisenstadtban pedig kijelölt helyeken lehet majd elfogyasztani a puncsot.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!