Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Focus-ügynökség legfrissebb felmérése szerint a szlovákiai lakosság alig több mint harmada támogatja csak a marihuána dekriminalizálását.

 

A Markíza televízió számára készített, a Na telo politikai műsorban bemutatott felmérésben a következő kérdést tették fel az embereknek:

 

Jelenleg a marihuána fogyasztása bűncselekménynek minősül, ami azt jelenti, hogy több éves szabadságvesztéssel is büntethetik. Támogatná-e vagy sem, hogy a marihuána fogyasztását börtön helyett csak pénzbírsággal büntessék?

  hirdetes_300x300   

 

Az eredmény elég egyértelmű: a megkérdezettek 60 százaléka nem támogatja a marihuána-fogyasztás büntetésének enyhítését, míg alig több mint egy harmaduk támogatná (36,1 százalék), a fennmaradó 3,4 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

 

Pártszimpátia tekintetében a dekriminalizációval szemben legutasítóbban a KDH választói viselkedtek, 76,9 százalékuk nem támogatná a büntetés enyhítését. Hasonló a helyzet a Smer esetében, ahol 73,2 százalék volt elutasító.

 

Jellemzően a balliberális és liberális pártok szavazói támogatnák a marihuána dekriminalizációját. A Progresívne Slovensko esetében a válaszadók 60,2 százaléka szerint enyhíteni kéne a büntetés mértékét (37,3 százalék elutasító). Az SaS választóinak 50,9 százaléka nyilatkozott támogatóan, míg 46,9 százaléka elutasítaná az enyhítést. A felmérés szerint Za Ľudí választóinak 43,1 százaléka a dekriminalizáció mellett, 56,9 százaléka ellene érvel.

 

Viszonylag konzervatív véleményt képviselnek ebben a kérdésben a Sme rodina választói, akik között 34 százalék lazítana a törvény szigorán, 62,9 százalék pedig nem. Az OĽANO esetében az arány 37,6 százalék támogató, szemben az 59,8 százaléknyi elutasítóval szemben. Nagyon hasonló az arány az ĽSNS választói körében is.

 

Az MKP választóinak 56,6 százaléka utasítja el a marihuána dekriminalizálását, ellenben 43,4 százaléka támogatná azt.

 

A marihuána-fogyasztás miatti büntetések nagysága ősszel került ismét a figyelem középpontjába, miután a kassai bíróság 12,5 év börtönre ítélt egy 26 éves férfit. A férfinél a hatóságok 12 adag marihuánát és három adat hasist találtak, amelyet ugyan saját fogyasztásra tartott magánál, a törvény azonban nem tesz különbséget fogyasztó és terjesztő között, és nagyon súlyos büntetéseket állapít meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!