Ágnes
  • HUF: 357.20
  • USD: 1.21
  • 5 °C
  • 12 °C
Mindennapjaink

Szlovákia amerikai dotáció segítségével vásárolna amerikai haditechnikát

Több lehetőség közül is választhat a hadsereg

Nyitókép forrása: iria.com

 

A szlovák védelmi tárca az USA-val tárgyal védelmi felszerelés vagy katonai helikoptereke esetleges vásárlásáról, amelynek keretében az USA 50 milliós támogatást nyújt. A hírek szerint a finanszírozás megosztása legalább 50-50 százalék (ahol az amerikai támogatás maximális összege 50 millió).

 

Az amerikai dotációt olyan katonai technika megvásárlására lehet fordítani, amely az elavult, még Varsói Szerződés idejéből származó gépeket váltja fel. Az ajánlat 2022 közepéig tart. Az egyik feltétele a pénz felhasználásának, hogy Szlovákia az amerikai FMS (Foreign Military Sales – külföldi katonai értékesítések) rendszeren belül vásárol az USA-tól. Szlovákia nem először vásárol haditechnikát az FMS keretében, korábban így rendelte meg a Black Hawk katonai helikoptereket és az F-16-os vadászgépeket is.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondása szerint Szlovákia újabb helikoptereket vásárolhat az USA-tól, vagy kiegészítőket vehet a már meglévőkhöz, esetleg könnyebb szerkezetes hadászati célú helikoptereket is rendelhet. A miniszter szerint a döntés a Szlovák Köztársaság Hadseregéé.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket