Nyitókép: webnoviny.sk

 

Szakértők kiszámolták, milyen hatása lesz a koronavírus-járvány miatt bezárt iskoláknak a jövő generációira nézve. Az otthonról való tanulás, azaz a digitális távoktatás később több ezer euróval rövidítheti meg a mostani iskolások bevételeit.

 

Tomáš Hellebrandt, így hívják azt a közgazdászt és elemzőt, aki megvizsgálta, mit fog jelenteni a jövőben napjaink diákjaira az, hogy nem járnak rendesek iskolába. A digitális távoktatás színvonala és hatékonysága ugyanis meg sem közelíti a tanintézményben eltöltött idő minőségét. Így a kiesés negatív hatása később anyagiakban is mérhető lesz a munkaerőpiacon.

 

Az Oxford egyetemet végzett Hellebrandt közösségi oldalán tette közzé elemzését, a témával ezt követően további szakértők is foglalkoztak. Elemzéseikben a Világbank és az OECD prognózisait használták.

 hirdetes_810x300  

 

Hellebrandt hasonló módszertant alkalmazott, de konzervatívabb következtetéseket fogalmazott meg. Ennek ellenére a végeredmény a bezárt iskolák diákokra gyakorolt hatása rendkívül negatív.

 

Az online távoktatás hatékonysága

 

Pénzben kifejezve minden egyes hónap iskolabezárás egy-egy diákra nézve annak a későbbi aktív időszaka során átlagosan 4000 euró mínuszt jelent. Az összeg már az inflációs hatást is tartalmazza. Hellebrand az online távoktatás hatékonyságát 40 százalékosnak értékelte.

 

„Ha valaki azt gondolja, hogy ez nem olyan nagy összeg, akkor emlékeztetném őt arra, hogy Hollandiában egy új vizsgálat is született,“

 

– fogalmaz az elemző, hozzátéve, hogy Hollandiában nyolc héten keresztül tesztelték a diákok tudását. Ennek során azt hasonlították össze, hogy mennyit javult a tudásuk a digitális távoktatás ideje alatt, viszonyítva azzal, amikor rendesen iskolába járhattak.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a diákok a digitális távoktatás során semmilyen előrelépést nem mutattak. Hollandia ugyanakkor fejlett oktatási rendszeréről ismert, ahol biztosított a szélessávú internet, és informatikai eszközökkel is jól el vannak látva a családok, iskolák.

 

A tesztelés azt is kimutatta, hogy a legrosszabb helyzetben a szociálisan hátrányos helyzetű diákok vannak.

 

„Ha Hollandia ilyen eredményeket produkált, mi lehet a helyzet Szlovákiában?“

 

– tette fel a kérdést Hellebrandt.

 

A kutatásról bővebben ITT olvashatunk.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!