Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Ünnepi pompában díszelgő csallóközi település, ahol különleges „ajándékkal” kedveskedtek az érdeklődőknek…

 

 

Elkezdődtek az adventi napok. Az önkormányzatok, szervezetek különféle ötletekkel, díszítésekkel lepték meg az emberek a világjárvány árnyékában. Így van ez Nagymad községben is, ahol a település vezetése különleges ötlettel kedveskedett a lakosoknak és az arra járóknak. Felgyújtották az ünnepi fényeket, hagyományos módon elkészítették a község kültéri adventi koszorúját, sőt szeretetpostával is örömöt szereztek az érdeklődnek.

  hirdetes_300x300   

 

 

Ellátogattunk Nagymadba, ahol nemcsak az önkormányzat, hanem a lakosok, vállalkozók is emelik advent jellegzetes hangulatát. A községi hivatalnál,  már várják a Krisztust, így mi is belecsöppentünk a helyi adventbe. Nagy örömünkre megpillantottuk a szeretetládát, melyet kinyitva felragyogott a szeretetposta.

 

 

László Gábor Nagymad polgármesterét meg is kérdeztük az ötletről:

 

Az ötlet valójában az én fejemből pattant ki. A minap kezembe került egy újság, amiben azt boncolgatták, miért hagyták abba a karácsonyi üdvözletek postai úton történő küldését… Ekkor úgy döntöttem, az adventi koszorúnkhoz elhelyezünk egy pozitív, erőt adó gondolatokat tartalmazó szeretetládát…”

 

 

Egyúttal ismertette a község aktív kulturális társadalmi életét, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek. Minden évben az esperes úr, tiszteletes úr áldását adja az adventi koszorúra az összegyülekezett lakosság jelenlétében. Viszont ez most a világjárvány miatt teljesen megváltozott, elmaradnak a társalgások, az együtt töltött idő.

 

 

„Advent időszakában mindenkinek szüksége van a feltöltődésre, szeretetre, hiszen összekuszálódott minden a világban, utasításokat követünk, és egyszerűen sodródunk az árral. Az emberek megfáradnak, naponta új hírek, új szabályok. Hiányzik a békés világ. És valamivel szerettük volna ezt a fásult állapotot megtörni, amiből bárki töltekezhet, nemcsak a nagymadiak. Hiszen a gyűrött lelkünkkel nehezen viseljük ezt az állapotot”

 

– véli a településvezető.

 

 

László Gábor eddigi tapasztalatai és a visszajelzések alapján örömmel mondta, hogy az emberek értékelik, többségük szép gesztusnak tartja, hogy a díszítés mellé egy szeretetládát is elhelyeztek a hivatalnál. Megtudtuk, hogy az üzeneteket az önkormányzat munkatársai készítik.

 

 

A polgármester szerint szomorú, hogy szinte elveszünk a mindennapokban, nem tudunk megpihenni, így gondolta, ilyen formában is hozzájárulnak az adventi csodához, mert szükség van rá.

 

 

„Ilyen helyzetek nem minden évben vannak. Köszönhetően polgáraink bizalmának tizenkét éve vagyok polgármester, idén 50 éves múltam. Megéltem a bársonyos forradalmat, de akkor sem volt ennyire érezhető ez a káosz, elkeseredettség. Sőt, még a 2008/2009-es gazdasági válság idején sem. Hatalmas teher ez mindannyiunk számára. Mindenki joggal kérdezi; mi lesz velem; el tudom-e tartani a családom; tudom-e majd a kölcsönt fizetni; mi lesz, ha megbetegedünk?! Sok emberen látszik a kétségbeesés, a bizonytalanság. Ráadásul még a karácsonyt se tudjuk úgy megünnepelni, ahogy eddig szoktuk…”

 

– fogalmazott  László Gábor.

 

„Ami nekem nagyon fáj, mint polgármesternek, hogy itt vannak ezek a kisgyerekek, s nyakunkon van a Mikulás-napi hétvége… És ugye milyen öröm a gyerekeknek, amikor találkozhatnak a Mikulással. S most erre nincs lehetőség!”

 

– vallotta be őszintén a Körképnek.

 

A polgármester úr is megnézte, mi is a szeretetpostája.

 

A településvezetőt kifaggattuk arról is, miképp oldják meg mégis, hogy a csemetéknek örömet szerezzenek a koronajárvány ellenére is. Hiszen, ahol szeretetládáról gondoskodtak, ott biztosan megoldják azt is, hogy a gyermekek találkozhassanak a Mikulással. Nagymad Község Önkormányzata rendhagyó módon biztosítja a csemeték Mikulás-élményét. „Felhívtam a Mikulás bácsit telefonon, aki épp a Mikulás-birodalmában tartózkodott, és megkértem őt, hog

 

y a nagymadi gyerekekhez is szólhatna és Mikuláskor, jöjjön el”

 

– mesélte lelkesen.

 

László Gábor szeretetpostája a képen olvasható.

 

A Mikulás így a világháló segítségével tesz látogatást a községben. December 5-én szombaton 17:00 és 19:00/20:00 óra között online tölt időt a nagymadi gyerekekkel.

 

 

Mint látjuk, a helyi ünnepvárás nagyon egyedi. Már csak a hó hiányzik Nagymadból…

 

Laky Erzsébet

Fotók: Laky Erzsébet és Nagymad Község

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.