Károly, Karola
  • HUF: 356.94
  • USD: 1.11
  • 1 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Filip Mónika (SaS) reagált az MKP, Most, Összefogás álhírkeltésére: Szó sincs magyar iskolabezárásról

Lyukra futottak a magyar egység pártjai

Nyitókép: Filip Mónika Fb-oldala

 

Szabályos versenyt vívtak a téma minél hangzatosabb tálalásáért azz egységre“ törő politikai pártok. A felvidéki magyar iskolák vélt bezárásáról beszélünk, melyet előbb a Most-Híd, majd őket megfejelve az Összefogás próbált magyarellenes témaként tálalni. A téma az MKP mai sajtótájékoztatóján is szóba került.

 

Az MKP szerint nincs értelme decemberben megnyitni az iskolákat, helyette a januári iskolanyitást sürgetik

 

Az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatásért is felügyelő államtitkára péntek esti, Körképnek küldött közleményében tette helyre a dolgokat.

 

Álhírterjesztés

 

Filip Mónika (SaS jelölte) ebben határozottan visszautasítja, hogy

 

„egyes politikai szereplők sajtóban megjelent hamis állításait, melyek valótlan információkat terjesztenek, hogy az oktatásügyi minisztérium a kompenzációs támogatás megszüntetésével több tucat nemzetiségi iskolát számolna fel.“

 

Az államtitkár szerint az oktatási miniszter szavainak szándékos félreértelmezése indokolatlan pánikot keltett, hiszen sehol sem hangzott el, hogy az adott intézkedés azokra az iskolákra is vonatkozna, ahol a nemzeti közösség nyelvén zajlik az oktatás.

 

Filip Mónika, az oktatásügyi minisztérium államtitkára. Kép: Fb

 

Mint arról a Körképen is beszámoltunk, a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt riogatásnak is beillő sajtótájékoztatóját követően az Összefogás egyenesen a magyar iskolák többségének bezárását helyezte kilátásba.

 

Bezárás helyett a magyar iskolák kiemelt figyelmet kapnak

 

A szlovák kormány oktatásügyi államtitkára nyilatkozatában azonban biztosította a lakosságot arról, hogy égisze alatt kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetiségi iskolákra, azok fejlesztésére, támogatására és minőségének növelésére.

 

Filip Mónika, az oktatásügyi minisztérium államtitkára. Kép: Fb

 

Filip Mónika egyenesen

 

„kiemelt feladatának és szívügyének tekinti, hogy a nemzetiségi iskolák, azok diákjai, tanárai és a szakmai személyzet a lehető legnagyobb támogatást kapja. Célunk, hogy megoldást találjunk a nemzetiségi oktatás területén hosszú ideje elhanyagolt problémákra.”

 

Az SaS által irányított oktatásügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy az iskolák racionalizálásának kérdését nagyon érzékenyen kezeli. Az egyes határszámok, együtthatók megállapítása ellenére az iskolahálózat optimalizálásának folyamata során figyelembe veszik a tantermek telítettségét, a gyermekek iskolába való eljutását, a nemzetiségi szempontokat, valamint a tanítás minőségét és a szakértelmet is.

 

„A nemzetiségi iskolákra specifikus kritériumokat fogunk meghatározni úgy, hogy működésük és elérhetőségük megmaradjon és a minőség is fokozatosan növekedjen”

 

– áll a nyilatkozatban.

 

🇭🇺 Az iskolarendszer racionizálása – nemzetiségi iskolák

Az oktatási miniszter által bemutatott reformintézkedések…

Közzétette: Monika Filipová – 2020. december 4., péntek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

egyolvaso
2020. dec. 05. 08:20

Majd kiderül mi lesz. Annyi biztos, hogy Filipová asszony már beszélt az alternatív oktatásról is...

egyolvaso
2020. dec. 05. 08:20

Majd kiderül mi lesz. Annyi biztos, hogy Filipová asszony már beszélt az alternatív oktatásról is... Miért kellene elhinnem, hogy igazat mond

Robi127
2020. dec. 06. 09:17

Nem értem mit magyaráz ez a nő. Ő csak egy kirakat magyar. Többször bebizonyosodott már. Sikerült hülyét csinálni magából rögtön az elején. Ha a média nem mosdatta volna akkor már rég a... Olano és sas lopakodó sovinizmisa csak az aggyhalottaknak nem nyilvánvaló. Sokkal jobb ha éberek vagyunk, minthogy ilyen díszpintjek hiteltelen csiripelés elvegye a figyelmünket.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket