Nyitókép: Mede Géza

 

A szakiskolák, szaktanintézetek színvonala a jövőnk záloga, biztosítéka. Nem mindegy, hogyan tudjuk felkészíteni a gyerekeket az életre egy olyan időszakban, amikor az ipari termelés nálunk is a nyugati technológia színvonalán halad előre.

 

„Az ipari forradalom 4.0 számú időszakát éljük, amelyre az automatizáció, a programozott ipari termelés a jellemző. A termelés a gyárakban, üzemekben ma már magasan képzett munkaerőt igényel. A szakképzett munkaerő megteremtése pedig teljesen új igényeket ró a szakképzésre is.” 

 

nyilatkozta a Körképnek Mede Richárd, a Füleki Szakközépiskola főmestere, majd bemutatta az iskola műhelyeit. Elmondása szerint a közelmúltban sok új géppel és műszerrel lettek gazdagabbak. Ezek csaknem valamennyi szakműhelyükben megtalálhatók.

 

Az egyik felszereltsége képessé teszi a diákot az automatizáció, a programozás és a robottechnika alapjainak az elsajátítására. Megismerkedhet a modern hidraulika és pneumatika működésével olyan szinten, amely már az üzemekben is jelen van.

 hirdetes_300x300  

 

 

A másik műhelyben a famegmunkáló szakmunkásokat képezik magas színvonalú gépeken. Van köztük például programozható marógép is, amit a diákok nagyon kedvelnek. 

 

Az autószerelők műhelyében modern gépet látni az autók diagnosztizálására és egy másik az olaj kicserélésére szolgál a tengelykapcsolóban. Az új fékpadjuk színvonala pedig megüti a legjobban felszerelt műszaki-ellenőrzési állomások fékpadjainak színvonalát.

 

 

A hegesztőműhelyben és a fémmegmunkáló műhelyben megtalálhatók még a klasszikus, konvencionális gépek is, de az újak is itt ragyognak már a műhelyek fő helyein. 

 

„Az a tapasztalatom, hogy diákjainkat érdeklik az új gépek és műszerek, fokozott figyelmet fordítanak a tanulásnak, a kezelésük elsajátításának. Ugyanezt tesszük mi, tanárok is. Ezekben a napokban az oktatás szünetel a járvány miatt, így mi is tanulunk. Tanuljuk a gépek és műszerek kezelését. Többnyire érzékeny német gyártmányok, a betanításuk is német irányítással zajlik.”

 

magyarázta kérdésünkre a főmester.

 

 

Varga Attilától, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a közelmúltban az iskola sikeres volt két pályázatban is. Ezek eredménye a műhelyek új felszereltsége.

 

„Az egyik sikeres pályázatunk 305 ezer euró értékben a fafeldolgozó és az autójavító műhely felszereltségét javította. Ezt a kormányhivataltól kaptuk a Járási Akcióterven keresztül, mivel Losonc az elmaradott járások közé tartozik. A másik pályázattal az ún. IROP programban lettünk sikeresek. Ennek keretén belül a fő szempontok: – a technológia automatizálása, – az elektrotechnika területe, – az ún. CNC megmunkáló gépek és berendezések programozása és a hegesztés. A pályázat összértéke 890 ezer euró. Az önrészt a megye fedezte a költségvetéséből, mint az iskola fenntartója.”

 

Az igazgató úr beszámolt nehéz helyzetükről is. A diákokat viszonylag kis területről kell toborozniuk. A nagyhírű Kovosmalt és Mier a rendszerváltozás után leépült, viszonylag soká tartott, amíg a helyén kialakultak olyan üzemek, mint a Thorma, az Ekoltech és a Dometic. Ezek mára már a fejlődés útjára léptek, igénylik a szakképzett munkaerőt. Így a legjobb diákjaiknak biztos helyük van az iskola elvégzése után.

 

 

Ugyanakkor tudatosítják, hogy ma már a szakmunkásképzést bővíteni kell, nem lehet csak szűken specializált képzést végezni. Ezért az említett területeken kívül még szakmunkásokat képeznek a mezőgazdaságnak, képeznek műszaki-gazdasági munkaerőt és autószerelőket. Az alapiskolát valamilyen oknál fogva el nem végzőknek pedig lehetőségük van kétéves képzésre, mint varrónő vagy szakács.

 

„Jelenleg 210 diákunk van és 30 pedagógusunk. Fő területünk a hároméves szakmunkás képzés, de fémmegmunkálás és elektrotechnikai szakon van 4 éves szakközépiskolai képzés is, amely érettségivel végződik. A teljes kapacitásunk 250 diák, van egy jól felszerelt diákotthonunk a távolabbról érkezett gyerekek részére. Duális szakképzésbe is bekapcsolódunk, ezen a téren főleg a helyi Ekoltech üzemmel kooperálunk. A diákok itt végzik a szakgyakorlatokat, előnye, hogy így anyagi jutalmat is kapnak.”

 

 

Az igazgató úr nem titkolta, hogy a pályázatból nyert fejlesztésnek nagyon örül. 

 

„Úgy hiszem, hogy megteremtettük az alapot, hogy a régiónkban is haladjunk a korral. Reményeim szerint mi leszünk a legjobban felszerelt szakiskola a megye déli részén, főleg az automatizáció és a programozás terén. Mindenképpen alapot tudunk teremteni ahhoz, hogy az esetlegesen a régiónkba érkező beruházókat kiszolgáljuk minőségi szakmunkásokkal és ez most nagyon fontos dolog.” 

 

Mede Géza

 

További fotóink:

 

fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
A Mikulás is hozott új gépeket az iskolának

 

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.