Nyitókép: illusztrációs felvétel

 

Egyre rosszabb a helyzet Szlovákiában az egészségügyi nővérek száma terén. Az aktuális adatok szerint mintegy 12 ezer nővér hiányzik az egészségügyi rendszer jó működéséhez. Ettől függetlenül az ezt a szakmát választó diákoknak gondot jelent hozzájutni a kórházakban a gyakorlati oktatáshoz. A kórházak ugyanis elutasítják, hogy fizessenek a diákoknak az elvégzett munkáért. A tényre a Szlovákiai nővérek és szülészasszisztensek kamarája hívta fel a figyelmet közleményében.

 

Napjainkban közel 32 ezer nővér dolgozik az egészségügyben, számuk azonban folyamatosan csökken.

 

„Ha el akarnánk érni az EU-s átlagot, ami 8,4 nővér 1000 főre, akkor legalább 46 ezer nővérnek kellene a gyakorlatban dolgoznia. 1000 betegről nálunk 5,7 nővér gondoskodik”

 

mutatott rá Lukáš Kober, a Kamara irodájának igazgatója.

 hirdetes_810x300  

 

Egy szakmai tanulmány szerint, mely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a nővérek száma a betegek egészségére, kiderült, hogy a kórházakban, ahol a sebészeti osztályon 6 beteg jutott egy nővérre, 30 százalékkal kevesebb beteg hunyt el, mint azokban a kórházakban, ahol 8 beteg jutott egy nővérre.

 

A Kamara adatai szerint 2020. május 1. és szeptember 30. között csak 280 új nővér „abszolvenst” és 19 szülészasszisztens „abszolvenst” regisztráltak. Mindeközben a regiszterből kijelentkezett 288 nővér, akik nyugdíjba mentek, 348 nővér pedig felfüggesztette regisztrációját olyan okok miatt, mint például az anyasági szabadság.

 

Ez jól szemlélteti, hogy több nővér távozik véglegesen vagy átmenetileg, mint amennyien munkába állnak. A kórházak, melyek nővérhiánnyal küzdenek, ennek ellenére sem akarják  nővérnövendékek munkáját megfizetni.

 

A Kamara szerint az egészségügynek feltétlenül szüksége van az egészségügyben elhelyezkedő nővérekre, hogy ne kelljen katasztrofális következményekkel szembenéznie, ugyanakkor maximális igyekezetre van szükség az oktatásukhoz legjobb feltételek megteremtéséhez is.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!