Rorate coeli desuper et nubes pluant iustum!

Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat! Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.  ( Izajás 45, 8 )

 

Komárom ugyanúgy, mint más települések, az adventi időszakra ünnepi díszbe öltözött. Bár a nagy tömegeket vonzó színes programok a világjárvány miatt elmaradnak, azonban a városvezetés, valamint néhány civil szervezet gondot fordított rá, hogy a karácsonyvárás ünnepi szimbólumai ebben a nehéz időszakban is gyönyörködtessék a város népét. A szokásos díszítés mellett idén Észak- és Dél-Komárom vezetősége az új Monostori híd díszkivilágításával is igyekszik hangulatosabbá tenni az ünnepi várakozást, így az minden hétvégén valóban impozáns látványt nyújt.

 

Talán a hangos, mozgalmas műsorok elmaradását kicsit könnyedebben kéne elfogadnunk, hiszen az ünnepvárás e formája csupán az elmúlt évtizedben vált hagyománnyá. 

 

 hirdetes_400x285  

 

Az idősebb korosztály emlékszik, a szocializmus időszakában még az advent szót is elfeledtették az emberekkel. Az advent pedig valójában az elcsendesedés ideje, keresztény ünnep, már évszázadok óta a Krisztus-várás megnyilvánulása. A hozzá kapcsolódó szertartásokat a katolikus egyház Szűz Mária tiszteletére mutatja be, advent első vasárnapjától karácsony első napjáig, minden hajnalban, napkelte előtt. E hajnali szertartásnak jelentős szerepe van az emberek lelki feltöltődésében, megújulásában. Tehát maga a díszítés csupán egy kiegészítő, hangulatfokozó kellék a valódi belső tartalomhoz.

 

Mindezek mellett természetesen nagyszerű dolog, hogy Komárom főterét gyönyörű fenyőfa díszíti, városszerte színes fényfüzérek hirdetik az ünnepet, és polgári társulások önkéntesei pedig a csodaszép adventi koszorút is elkészítették.

 

 

Az előző esztendőkben advent első vasárnapján a városunkban működő négy történelmi egyház képviselői a koszorút megáldották, és lelki megújulásra buzdították az egybegyűlteket. Ennek kapcsán lobbant fel a kültéri koszorú első gyertyája. A lelki táplálék azonban idén sem marad el, a katolikus, a református, az evangélikus egyház, valamint a baptista felekezet vezetői a világhálón keresztül szólnak híveikhez.

 

 

A város főterét díszítő adventi koszorú csodaszépre sikerült, ám első gyertyájának meggyújtása néhány jelenlévő véleménye alapján nem igazán a karácsonyi hangulatot idézte. Inkább a szilveszter és az újesztendő fordulójára emlékeztetett. Történt pedig, hogy az első adventi gyertyaláng fellobbanását egy kisebb csoport hangos visszaszámlálással serkentette, és erre sokan rákapcsolódtak.  Bizonyára valamivel pótolni szerették volna az elmaradt ceremóniát, csak sajnos nem a legodaillőbb formát választották.

 

 

Talán szerencsésebb lett volna, ha spontán elénekelnek egy karácsonyi dalt, (nem baj az, ha nem művészi szinten) vagy egy kisgyermek elszaval egy versikét, esetleg csengettyűvel köszöntik az adventi gyertyalángot.  Persze, az elkészült koszorú mindezek ellenére nagyon szép, a szorgos társaság munkája dicséretes, elismerést és köszönetet érdemel.

 

Az advent viszont az elcsendesedés, a lelki elmélyülés, nem pedig a hangos vigadalom ideje. Adjuk meg az ünnepnek kijáró tiszteletet, hiszen otthonainkban sem hangos visszaszámlálásra gyújtjuk meg a karácsonyi csillagszórókat. 

 

Legyünk egy kicsit csendben!
Födje mély csend a szíveket:
mert a sebzett, elgyötört földre
Karácsony közeleg.

Jó, ha most lelkünk messze hagyja
a hajsza, lárma mind.
Ne siessünk beszerző utakra,
Jézus közeleg megint.

Hadd legyen szívünk boldog csöndje
imádattal tele!
Hisz újra leszáll a vágyódó földre
Karácsony titkos éjjele.

(Túrmezei Erzsébet: Karácsony előtt)

 

 


Persze, minden nehézség, minden korlátozás ellenére a város él, és élni akar, mi sem természetesebb ennél, és egy kellemes téli sétát pedig nem is akadályoz semmi. Bár a karácsonyi vásár nem valósul meg, de egy-két, az emberi szervezet szükségleteit ellátó bódécska mégis megkapta a nyitva tartás lehetőségét. Ezek pultjánál feljavíthatjuk közérzetünket egy forró punccsal, teával, forralt borral, mézborral. A belvárosi vendéglők, kávézók teraszai is nyitva tartanak, adott tehát a lehetőség, hogy egy finom kávét, forró-csokit itt is elfogyasszunk. Advent harmadik vasárnapjára pedig talán a főtéri Betlehem is elkészül, mely jelenleg még felújítás alatt áll.
Hozzon ez a karácsony békességet mindnyájunk szívébe!

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.