Nyitókép: Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója (businesstoday.in)

 

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója eddig még nem élt a koronavírus elleni oltás lehetőségével, de mint elmondta, rajta nem fog múlni.

 

A nagy versenyben végül a Pfizer/BioNTech lett a befutó a nagy gyógyszergyárak versenyében, melyek Covid-19 elleni vakcináit sorra rendelik a világ országai kontinensektől függetlenül.

 

Albert Bourla vezérigazgató elárulta azt is, hogy a Pfizer rengeteg közvélemény-kutatást készített annak érdekében, hogy megtudja, mivel lehet az embereket rávenni arra, hogy beadassák maguknak az oltást. Bourla hozzátette, hogy az egyik legfontosabb válasz, ami a felmérésekből kiderült, hogy ha majd a vezérigazgató is vállalja.

 hirdetes_810x300  

 

Maga Bourla egyelőre még nem oltatta be magát saját vakcinájukkal. A CNBC-nek nyilatkozva elmondta, a Pfizer vezetői megvárják, hogy sorra kerüljenek. Az előírások ugyanis pontosan meghatározzák, hogy kik jogosultak az elsők között a vakcinára. Bourla hangsúlyozta, hogy amint lehet, ő is beoltatja magát, nem szeretné ugyanis, hogy maguk a vezetők járjanak elöl rossz példával.

 

„59 éves vagyok, jó egészségnek örvendek, nem az első vonalban dolgozom, ezért a hozzám hasonlók számára egyelőre nem ajánlott most oltást kapniuk”

 

– mondta a CNBC-nek. Hozzátette, hogy ha szükséges, fontolóra veszi az oltás koránál és egészségi állapotánál korábbi bevitelét, hogy ezzel bizonyítsa, maga is bízik az oltásban, és másokat is a vakcinázásra ösztönözzön.

 

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. Kép: reprofoto (cnn.com)

 

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) sürgősségi eljárásban már engedélyezte az oltást az USA-ban. Először egy Sandra Lindsay nevű New York-i nővér kapta meg a vakcinát. A Betegségmegelőzési Központ (CDC) tanácsadó csoportja elmondta, hogy az egészségügyi dolgozóikat és az idősotthonok lakóit kell elsőként felkészíteni az oltásra. Hogy ez pontosan milyen formában és rendszerben történik, az az egyes tagállamok feladata.

 

Az USA vezető politikusai számára koruk miatt szintén elérhető a vakcina. Donald Trump ezzel kapcsolatban a Tweetteren azt írta, hogy a Fehér Ház dolgozóinak később kell sorra kerülniük, kivéve, ha az kifejezetten szükséges. Ő maga azt mondta, hogy alig várja, hogy a megfelelő időben megkapja az oltást.

 

Barack Obama, Bill Clinton és George W Bush korábbi amerikai elnökök szintén úgy nyilatkoztak, hogy ha kell, akár kamerák előtt is vállalják a koronavírus elleni vakcina beadatását, ezzel is bizonyítva, hogy a szer hatásos.

 

Bourla bízik abban, hogy az oltás körül simán mennek majd a dolgok. Hozzátette: a cég hónapok óta készül a terjesztésre. A Pfizer 2021-ben 1,3 milliárd adag vakcinát állít elő.

 

Szlovákiába december 26-án érkezik az első 10 ezer adag vakcina, mely 5 ezer ember számára lesz elegendő. Az első személyek december 27-én kerülnek sorra.

 

Körkép.sk/ businesstoday.in

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!