Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az európai országok sorra zárják el reptereiket a brit járatok elől, Szlovákia hétfő délután csatlakozott a sorhoz. Közben a világ több részéről egyre aggasztóbb hírek jelennek meg. Egy idős izraeli férfi a koronavírus egy mutációjában hunyt el, pedig három hónappal korábban a szervezete már egyszer legyőzte a SARS-CoV-2-t. Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos is megszólaltak a mutáció kapcsán.

 

Mikas elmondása szerint a kutatók folyamatosan figyelik a COVID-19-et okozó koronavírust és annak változatait. A SARS-COV-2 havonta 1-2 alkalommal mutálódik, eddig azonban kirívó esetre nem került sor. A tiszti főorvos szerint csak az idő mutathatja meg, hogy az új változat hogyan befolyásolja majd a világjárványt.  Azt elismerte, hogy a mutációk elvileg veszélybe sodorhatják a vakcinák hatékonyságát is, de erre eddig nem került sor, és a jelek szerint az angol változat sem veszélyezteti az oltóanyagok sikerét.

 

A brit állampolgárokkal szemben már tegnap este bejelentették a szigorításokat. Negatív PCR-teszttel sem kerülhetik már el a kötelező 14-napos karantént a Szlovákiába Nagy-Britanniából érkező személyek. A karantén ötödik napján mehetnek el először tesztelni.

 

 hirdetes_810x300  
A szlovákiai tesztek felismerik

 

Az interneten megjelent hírekre reagálva Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a Szlovákiában használt RT-PCR tesztek mindegyike képes felismerni a koronavírus angol mutációját. Ez nem egyértelmű, több Európában is forgalomban lévő eljárás nem mutatja ki az új változatot.

 

A SITA hírügynökség közlése szerint a határátlépések kapcsán a V4-es partnerekkel folytatott egyeztetést követően holnap újabb bejelentések várhatók.

 

Az angliai fejlemények miatt ráirányult a figyelem a vírus mutációira. A nemzetközi sajtóban megjelent hétfői beszámolók szerint egy 74 éves férfi hunyt el egy jeruzsálemi kórházban még novemberben, aki három hónappal korábban egyszer már sikerrel legyőzte a kórt. Később azonban a vírus egy újabb mutációját kapta el, a szervezete pedig már nem bírta az igénybevételt.

 

Sokkal hatékonyabban terjed

 

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy az angol mutáció mennyivel lehet veszélyesebb, súlyosabb lefolyású, mint elődje. A brit kutatók szerint azonban az új törzs jóval fertőzőképesebb, egészen pontosan 71 százalékkal. Ez azt jelentené, hogy az európai országok reprodukciós rátái 0,39-0,93 közti értékekkel emelkednének meg, vagyis alaposan meglódulna a járvány. Ez alapján nem kizárt, hogy Szlovákiában akár 2 fölé emelkedhet a reprodukciós ráta, vagyis 100 ember 200 másikat fertőzne meg, 300 pedig 600 másikat, 600 beteg 1200 másikat, és így tovább.

 

Az Egészségügyi Világszervezet, de főleg a britek és a vakcinagyártók nem győzik hangsúlyozni, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új vírustörzs halálosabb lenne, vagy veszélyeztetné a vakcinák hatékonyságát. A Pfizer és Moderna oltóanyagai 90 százalék feletti hatékonysággal kerültek a piacra, az AstraZeneca oltása 70 százalék körülivel.

 

Volt már rá példa

 

Ahogy azt a szlovák tiszti főorvos is hangsúlyozta, a koronavírus havonta rendszeresen mutálódik, ez a vírusok velejárója. Ami miatt néhányan kongatják a vészharangot, az a végbement mutációk száma. Az új változat összesen 17 (más források szerint 23) szerkezetváltást mutat, ami soknak számít. Főleg, hogy a koronavírus kevésbé eltérő változatainak viselkedéséről is viszonylag keveset tudnak a kutatók.

 

A CNBC beszámolója szerint a virológusok némelyike valószínűtlennek tartja, hogy az oltóanyagok hatástalanná válnak, mivel egyszerre több fajta antitest előállítására készteti az emberi szervezetet.  Azt azonban senki nem vitatja, hogy a koronavírus elég gyorsan képes mutálódni ahhoz, hogy a jövőbeli vakcinagyártás figyelembe vegye a változatok gyors megjelenését.

 

Egyébként nem először (és valószínűleg nem is utoljára) jelenik meg erősebb fertőzőképességű koronavírus-törzs. Példaként emlegetik a D614G vírusvariánst, amely hatékonyabb tüskefehérjével rendelkezett, mint az előző változatok, így könnyebben jutott be az emberi sejtekbe és másolta le magát. A változat gyorsan terjedt szét a világban: januárban mutatták ki először, nyárra már minden egyes tesztmintájában fellelhető volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.