Nyitókép: TASR/AP

 

A csehek nyomkövetés alapján fedték fel azokat a gócpontokat, ahol az emberek a leggyakrabban megfertőződnek a koronavírussal.

 

Szociális intézmények, kórházak, iskolák, sportlétesítmények. A szomszédos Csehország adatai szerint ezek azok a leggyakoribb gócpontok, ahol az emberek megfertőződnek a koronavírussal. Ezekkel a helyekkel ellentétben a legkevesebb ember a színházakban és a hotelekben kapta el a vírust.

 

 hirdetes_300x300  

Az adatokat a higiénikusok nyomkövetés útján szerezték meg.

 

„Nyomkövetés során sokkal nagyobb az esély arra, hogy egy zárt közösségben rátalálunk egy olyan gócpontra, amelynek nincs hova menekülnie“

 

– mondta Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének (ÚZIS) igazgatója.

 

Novemberi statisztika

 

A gócpontokat felsorakoztató lista másik végén a hotelek, színházak, üzletek, éttermek és olyan szolgáltatások állnak, amelyeket a kormány óvintézkedései nemcsak Csehországban, de Szlovákiában is a legnagyobb mértékben sújtanak.

 

Szlovákiában az őszi időszaktól számítva a COVID-19 megbetegedés fokozott előfordulást mutat. A novemberi statisztikák szerint ez a fertőzés nagyobb cégekbe, szociális és egészségügyi intézményekben, illetve a családba való behurcolásával függ össze.

 

Megváltozott a korösszetétel is, hiszen egyre több a 45–54 év közötti fertőzött, de a 65 évesek és a 65 év felettiek körében is egyre nagyobb mértékben terjed a vírus.

 

Szociális intézmények

 

Novemberben a szociális intézményekben 2 957 koronavírusos esetet regisztráltak. A tesztek 2 445 kliens és 512 alkalmazott esetében mutattak pozitív eredményt.

 

Ez nem meglepő eredmény tekintettel arra, hogy az új fertőzöttek száma a 65 évnél idősebbek körében is megnőtt. Jelenleg 8 010 (15,6%) ilyen esetet tartunk számon. Összehasonlításképpen: októberben 12,4% volt, szeptemberben 11,5%, augusztusban 8,5%, júliusban pedig 5,9%.

 

A járvány egész időszaka alatt a legtöbb koronavírusos fertőzöttet a 45–54 év közötti korosztályban regisztrálták, a legkevesebbet a 10 év alatti gyerekeknél.

 

Kórházak

 

Ami az egészségügyi dolgozókat illeti, a novemberi adatok szerint 3 814-en fertőződtek meg, és ez a szám folyamatosan növekszik.

 

A kórházakban 616 orvos, 1 825 paramedicinális egészségügyi személyzet, 304 kisegítő egészségügyi személyzet és 1 069 egyéb egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

 

Iskolák

 

Szlovákiában arról nincsenek adatok, hogy iskolai környezetben mennyien fertőződtek meg, Csehországban viszont érdekes adatok láttak napvilágot. Szeptemberben az iskolába való visszatérés során rohamosan megnőtt a fertőzöttek száma.

 

Amikor Szlovákiában október második felében bezárták az iskolákat, csökkent a fertőzöttek száma, decemberben viszont újra ugrásszerű emelkedést láthatunk. A külföldi adatok azonban arról tanúskodnak, hogy az iskolák a fertőzés terjedése szempontjából nem jelentenek gócpontot.

 

A reykjavíki tudósok tavasszal 40 ezer kötelező karanténban tartózkodó személyt (felnőtteket és gyerekeket) figyeltek meg. A nyomkövetés és a vírus genetikai szekvenálása után érdekes következtetésre jutottak.

 

A 15 évnél fiatalabb gyerekek feleannyira voltak fogékonyak a vírusra, mint a felnőttek. Továbbá feleannyira voltak fogékonyak a vírus továbbadására is. Általánosságban tehát kijelenthető, hogy az iskolák nem jelentenek nagy veszélyt.

 

Sportlétesítmények

 

A sportlétesítményeket illetően Szlovákia nem rendelkezik statisztikai adatokkal. Mivel a sportközpontok és a szabadidős létesítmények nálunk már régóta zárva vannak, ezért a mi adataink minden bizonnyal különbözni fognak a csehekétől.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.