Nyitókép: Lukáš Grinaj/TASR

 

Ha az élő karácsonyi pontyot visszaengedjük a természetes környezetébe, nem fogja túlélni – mondta a TASR-nek Peter Marták ichtiológus.

 

Marták szerint a természetes környezetben jelenleg a halak nem vesznek fel élelmet, a víz hideg, így hibernált állapotban vannak. A karácsonyi asztalra szánt pontyok többféle manipuláción esnek át, a zsírveszteségük miatt gyengék, és sok esetben mechanikailag is károsodottak.

 

 hirdetes_810x300  

„Amíg a ponty eljut a karácsonyi asztalig, ki kell fogni egy hálóba, átesik az osztályozáson, majd egy kádba kerül. A kádból a tartályba helyezik át, ahol sok hal tartózkodik együtt, és ezek állandó mozgásban vannak. A mozgás miatt sok zsírt vesztenek, ami kedvező hatással van a hal húsának minőségére, a hal nem olyan zsíros, az izomzata masszívabb, a ponty pedig finomabb”

 

– jegyezte meg Marták.

 

Amennyiben valakinek megesik a szíve a karácsonyi pontyon, és vissza akarja ereszteni a folyóba vagy a halastóba, azzal ugyanúgy halálra ítéli őt.

 

„A zsírveszteség miatt a hal legyengül. Ha valaki vissza akarja engedni a természetes környezetbe, viszont a víz hőmérséklete megnövekszik és penészek keletkeznek rajta, az a ponty számára halálos következményekkel jár”

 

– szögezte le Marták.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!