Nyitókép forrása: intellinews.com

 

A világnépesség legtehetősebb 10 százaléka több károsanyag-kibocsátásért felelős, mint a világ legszegényebb 50 százaléka – állapította meg az ENSZ decemberben megjelent emisszióról szóló globális jelentése. Az Emission Gap Report célja, hogy összehasonlítsa a világ károsanyag-kibocsátásának mértékét a Párizsi Klímaegyezmény vállalásaival.

 

A jelentés egyik figyelemreméltó megállapítása, hogy a Föld lakosságának leggazdagabb egytizede használja fel az összes megtermelt energia 45 százalékát, és 75 százalékban felelős a légiforgalom energiafelhasználásáért.

 

Ezzel szemben a világ legszegényebb 50 százaléka a globális energiafelhasználásból alig egytizednyi részt vállalhat, a légiforgalom kibocsátásának pedig csak az 5 százalékáért felel. Arról nem is beszélve, hogy ez az az 50 százalék, amely a legtöbbet szenved a klímaváltozástól, gondoljunk Szahara alatti Száhel-övezetre.

 

 hirdetes_810x300  
Keserédes járványhatás

 

A tanulmány kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány hatására visszaeső károsanyag-kibocsátás egészen pontosan milyen hatással van a globális adatokra. Eszerint

 

2020-ban 7 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz került a légkörbe, mint 2019-ben (amikor is megdőlt a kibocsátási rekord).

 

Ez elvileg jól hangzik, csakhogy egyetlen év 7 százalékos emissziós javulása mindössze 0,01 fokkal csökkenti 2050-ig a globális éghajlatváltozásból adódó felmelegedést.

 

Rés a pajzson

 

A jelentés egyébként épp azért kapta az Emission Gap elnevezetést, mert az országok vállalásai és a tények közötti különbséget, rést akarták megállapítani. Ám a tavalyi jelentést már drámai bejelentések mellett hozták nyilvánosságra, jelezve, hogy a vállalások és a tettek között már nem rés van, hanem egyenesen szakadék.

 

Sőt, az ENSZ ezúttal kendőzetlenül kijelentette, hogy kvázi elbuktuk a felmelegedés elleni harcot, mert a Párizsi Klímaegyezményben szereplő 1,5-2 fokos csökkentés megvalósítása már nem reálisan elérhető cél.

 

A jelentés azonban akarata ellenére rávilágít a vállalások ellentmondásaira, na meg a nagy klímaharcos országok képmutatására. 2019-ben a jelentés azt írta, hogy 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a következő tíz évben a károsanyag-kibocsátást. Ezt a 2020-as majdnem sikerült teljesíteni, de elképesztően fájdalmas gazdasági következmények árán.

 

A teljes jelentés angol nyelven ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.