Nyitókép: webmagazin.teraz.sk

 

Hónapokon keresztül kétségbe vonta és elbagatellizálta a koronavírus létezését. Hétfőn COVID-19-cel szállították a pozsonyi Kramáre kórházba Jozef Banáš (72) egykori politikust, kommunista diplomatát és írót.

 

Banáš lánya, Adela Vinczeová műsorvezető nem osztja az apja koronavírussal kapcsolatos véleményét. Bízik abban, hogy a betegség legyőzése után az apja is átértékeli a koronavírus-fertőzést.

 

 hirdetes_810x300  

Banáš, akit nagyon szeretnek a konspirációs weboldalak, nem az első ismert személy az országban, aki először kétségbe vonta a COVID-19 létezését, majd elkapta a koronavírust.

 

Oxigénre van szüksége

 

 „Az állapota miatt oxigénre és további kórházi ellátásra van szüksége. Mivel a tüdőt érintő COVID-ja van, ezért kórházban kell maradnia. Egyelőre nem tudjuk, mikor engedik haza“

 

– mondta az apja állapotával kapcsolatban Vinczeová, aki a férjével, Viktor Vinczével együtt szintén átesett a koronavírus-fertőzésen.

 

 „Számomra ez az egész azért nehéz pszichikai megpróbáltatás, mert én fertőztem meg a szüleimet azzal, hogy nem volt rajtam otthon szájmaszk. Mert mégiscsak otthon vagyunk, én rendszeresen teszteltetem magam, akkor minek a szájmaszk“

 

– mondta Adela Vinczeová azután, hogy apját bevitték a kórházba.

 

Elmondása szerint a betegség olyan mértékben gyengítette meg a szüleit, amilyet eddig még sosem látott rajtuk.

 

A lánya és a veje állapota sem változtatott a nézetén

 

Banáš nagyon sokáig csak nevetett a koronavíruson, kritizálta a járványellenes óvintézkedéseket és összeesküvés-elméleteket terjesztett arról, hogy a COVID-19 csak azért jelent meg, hogy gyengítse a világgazdaságot. A közösségi oldalakon kétségbe vonta az elhalálozási statisztikákat, és azt állította, hogy más betegségben több ember halt meg.

 

Banáš akkor sem változtatott a véleményén, amikor a lánya, Adela a férjével együtt megfertőződött.

 

„Természetesen nem értékeltem át semmit. És most mi van? Viktor és Adela meghal, vagy mi?“

 

– mondta a Nový Časnak.

 

 „Beismerem, hogy a jó családi kapcsolat fenntartása érdekében nem olvastam az apám Facebook-bejegyzéseit. Nem volt rá energiám“

 

– konstatálta az apja nézeteit Vinczeová, majd hozzátette:

 

„Nem vagyok a pánikkeltés híve, de ilyen komoly és szakmai témában az embernek azon kellene igyekeznie, hogy a lehető legobjektívabb kontextusban lássa a dolgokat, nem pedig azon, hogy a saját maga által előre elképzelt valóságba tuszkoljon bele mindent“.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.