Nyitókép: Reuters

 

A koronavírus miatt a temetések száma az év végére jócskán megnőtt – mondta a TASR-nek Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke, aki szerint a temetéseket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal gyakran változó rendelkezései is bonyolították.

 

Stríž szerint a járvány első hullámát jól bírták a temetkezési vállalatok, az elhalálozási szám normális keretek között mozgott.

 

 hirdetes_810x300  

„Csakhogy az emberek fegyelmezetlensége miatt és a különböző, vírustagadó hoaxoknak köszönhetően odáig jutottunk, hogy az év végére alaposan megemelkedett a halálozási arány. Míg gyakori betegségekben kevesen haltak meg, addig a koronavírus áttörte a halálozási ráta határát“

 

– értékelte a múlt évet Stríž.

 

A szövetség elnöke szerint a temetéseket a rendelkezésekben szereplő áttekinthetetlenségek és a temetkezés körüli hisztéria is bonyolította.

 

„Az elhunytat először nem lehetett felöltöztetni, majd az év vége felé újabb módosítást vezettek be, melynek értelmében már fel lehet öltöztetni“

 

– mondta Stríž, aki azt is hozzátette: a temetkezési vállalatok a temetéseket próbálják összeegyeztetni a tiszti főorvos rendelkezésivel.

 

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az egyik rendelkezés szerint hat személy részvétele engedélyezett a temetésen, egy másik rendelet pedig a koronavírusos egyéneknek is engedélyezi a részvételt. Stríž szerint ezek rendkívül ellentmondásos rendelkezések, de a temetkezési vállalatok feltalálják magukat, hiszen a temetéseket vagy a halottasház előtt, vagy a sírnál bonyolítják le.

 

Két hét múlva jelentkezhetnek a problémák

 

A krematóriumok és a temetkezési vállalatok egyelőre győzik a halottak eltemetését, azonban a szövetség szerint két hét múlva már gondot okozhat a sok elhunyt eltemetése. A hozzátartozóknak hosszabb ideig fog kelleniük várni a halottjuk elhamvasztására, vagy a földi maradványuk eltemetésére. Stríž szerint a halottak tárolására kialakított hűtőhelyiségekben egyre kritikusabb a helyzet.

 

Stríž szerint a krematóriumoknak és a temetkezési vállalatoknak is problémát fog okozni a halottak eltemetése.

 

„A sír kiásására idő kell. Nincs kapacitásunk arra, hogy naponta öt-hat temetést bonyolítsunk le a temetőkben“

 

– magyarázta Stríž, aki szerint az elhunytak hozzátartozóinak egy vagy két hetet is várniuk kell majd az elhunyt eltemetésére.

 

A közeljövőben minden bizonnyal azoknak a hozzátartozóknak is várniuk kell majd, akik az elhunyt hamvasztása mellett döntenek.

 

„Tartok attól, hogy a krematóriumok teljes fordulaton működnek, folyamatosan hamvasztanak, és egy szabadnap sincs arra, hogy a kemencék építőanyaga regenerálódjon. Minden egyes szlovákiai krematóriumnak külföldi építője van, tehát ha elromlik, akkor Csehországból, Lengyelországból vagy Spanyolországból érkezik szerelő“

 

– hívta fel a figyelmet Stríž.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!