Nyitókép: thehappypuppysite.com

 

Nem véletlen a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Szeretetteljes teremtmény, igazi örömforrás, akiben biztosan nem csalódunk. Így van ezzel az a csallóközi fiatalember is, aki édesapjától tanulta az ebek szeretetét.  Lelkes Gergellyel beszélgettünk, aki ha csak teheti, négylábú barátjával kimegy a szabadba. S ekkor jött egy remek ötlete…

 

Melyik kutyafajta a kedvenced?

 

Nem tudnám rangsorba tenni őket, mivel minden kutyafajtának megvan az előnye és a hátránya is. A kedvelt fajták közé tudnám sorolni a labradort, a német juhászt, a rottweilert, a bulmastiffot, a huskyt és a tacskót.

 hirdetes_300x300  

 

Neked milyen fajta kutyád van?

 

Nálunk otthon két fajta kutya van – az egyik rottweiler, a másik labrador. A rotwailer gazdája az édesapám, a labradoré én vagyok.

 

Lelkes Gergely és kutyája.

 

Benti vagy kinti?

 

Mivel mindkét kutyánk nagy termetű, ezért egyértelműen kint vannak.

 

Az utóbbi időben nagyon megváltozott az emberek kutyához való hozzáállása. Mit gondolsz arról, hogy sokan bent tartják őket, öltöztetik, stb.?

 

Régebben nem volt jellemző, hogy a kutya bent legyen a lakásban, azonban manapság annál inkább. Nem vagyok ellene akkor, ha a kutya kis termetű, viszont ő is megérdemli a napi sétát vagy a kinti rohangálást. A szokás, hogy a kutyákra ruhákat és mindenféle kiegészítőt adnak, nekem már sok.

 

 

Mikor voltál utoljára kutyát sétáltatni?

 

Egy napom sem telik el anélkül, hogy a házi kedvencemet ne vinném ki akár csak egy rövidebb sétára. Ha én nem érkezem, akkor megkérek valakit a családból. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kedvencünk megkapja a napi mozgást, amire szüksége van. Felháborítónak tartom, amikor az embereknél azt látom, hogy nem tesznek a kutyájukért semmit és csak azért tartják őket, hogy posztolhassanak róluk!

 

Mióta szereted ennyire az ebeket?

 

Édesapám gyermekkora óta nagyon nagy kutyabarát és a háznál mindig is volt kutya. Ez az érzés már gyerekkoromban engem is magával ragadott.

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy kutyasétáltatási programot szerveztek?

 

Köztudott, hogy a kutyának akkor a legjobb, ha más kutyák társaságában játszhat, futkározhat. Amikor egyszer kint voltunk édesapámmal, és láttam, milyen jól elvan 2 kutya, az volt az első gondolatom, hogy ha 2 kutyának ilyen jó, miért ne lehetne együtt akár 4, 6 vagy 10 kutya is.

 

Merre sétáltok többnyire?

 

A faluban több ismerősömnek is van kutyája, így nem haboztam, és akik eszembe jutottak, rájuk is csörögtem, hogy jöjjenek ki a kutyáikkal. Az elsődleges cél, hogy a kutyák szokják egymás jelenlétét és tanuljanak meg társaságban viselkedni. Amint a kutyák és gazdáik összeszoknak, az útvonalat természetesen bővíteni szeretnénk.

 

Milyen gyakran jártok ki?

 

Heti kétszer tudunk rá időt fordítani – hétvégenként, mikor az emberek többsége nem dolgozik, vagy már munka után vannak.

 

 

Mi a célotok  e szervezett kutyasétáltatással?

 

Szeretnénk az embereket ráébresszük arra, hogy a szabadidejüket a természetben is hasznosan eltölthetik. Akár együtt a kutyáikkal, vagy anélkül. Buzdítok mindenkit arra, próbálja ki!

 

A végére szeretnék egy idézetet megosztani az olvasókkal: „A kutya csak akkor lehet valódi társ, ha a gazdája elég időt és energiát szán arra, hogy kedvence hozzájuthasson az őt megillető szabadsághoz. (Miklósi Ádám)

 

Laky Erzsébet

Fotók: Lelkes Gergely

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.