Nyitókép forrása: forbes.com

 

Eszméletlen mennyiségű személyes adatot gyűjt be a Facebook a felhasználókról. A Messenger több információt szerez rólunk, mint a Signal, az Apple iMessage appja vagy a WhatsApp összesen – derül ki a Forbes nemrég megjelent beszámolójáról.

 

Decemberben ugyanis az Apple Store bejelentette, hogy csak azok az appok maradhatnak meg a piacterén, akik részletes leírást tesznek közzé a felhasználókról gyűjtött adatokról. A Facebook nem örült, de kénytelen volt eleget tenni a követelménynek.

 

Legális és nagybani adathalászat

 

A rólunk gyűjtött metaadatok rendkívül beszédesek. Az appokat piacra dobó vállalatok megtudhatják belőle kit ismerünk, kivel váltunk üzeneteket, mikor, milyen gyakran, ugyanezt ki tudják deríteni azoktól, akiket ismerünk és akikkel üzeneteket váltunk. Kialakul egy kapcsolati háló, amely alapján már jóval több kideríthető: milyen hatással vannak vásárlási szokásainkra az ismerőseink, a hirdetések, és mennyire vagyunk képesek befolyásolni a mi ismerőseink vásárlói döntéseit. És így tovább, egészen a komplex elemzésekig.

 hirdetes_810x300  

 

Ha az alkalmazás által szerzett metaadatokat személyes azonosítóhoz vagy telefonszámhoz sikerül párosítani, akkor a kapott adatokat közvetlenül a felhasználóhoz lehet kötni. Ennek egyik legegyszerűbb következménye, hogy az alkalmazás hozzájut a telefonszámokhoz, és hirdetési célokból kiadja azt – így nem kívánatos direkt reklámokat kaphatunk mobilunkra.

 

Látványos a különbség

 

Az Apple a mostani lépésével elég sok borsot tört a Facebook orra alá. A Facebook adatéhsége kézzelfogható kereteket kapott, a figyelmet pedig ismét a személyes tér- és adatvédelemre terelte.

 

Különösen látványos, hogy mennyivel több információt szed össze rólunk a Facebook Messenger, mint a többi hasonló alkalmazás. Az alábbi képen első ránézésre is érzékelhető a különbség. A Messenger listáján egyébként olyan tételek vannak, mint a helymeghatározás, kapcsolatok, névjegyek, felhasználó tartalmaz (Képek, videók, stb.) böngészési előzmények, termék rákeresések, egészségügyi és fitnesz adatok (ha használunk ilyen berendezést a mobilunkon), fizetési előzmények, stb.

 

Forrás: Forbes.com

 

A WhatsApp és a Facebook is joggal aggódik. Az előbbi azért, mert az általa biztosított titkosított üzenetváltás lényege válik semmissé látva, hogy elég sok információt gyűjt be a felhasználókról. Más szavakkal: már nem annyira hiteles az áru, amit kínál.

 

A Facebooknál pedig valószínűleg azért aggódnak most a döntéshozók, mert a céget már eddig is rengeteg vád érte, hogy visszaél a felhasználók adataival, és veszélyes mértékű információhoz fér hozzá erősen kétséges jogi alapokon.

 

A végső szó azonban – mint az online térben mindig – a felhasználóké. A következmények attól függnek, hogy a nyilvánosságra került információk alapján mennyivel esik vissza az egyik vagy másik alkalmazás használóinak száma.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.