Nyitókép: Nemzeti Örökség Intézete

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából idén is odaítéli az „Egyetemes Kultúra Lovagja”, a „Magyar Kultúra Lovagja” címeket,  valamint az „Örökség serleget” a kultúra területén kiemelkedő munkát végző személyeknek, csoportoknak.

 

Idén a koronavírus-járvány miatt a XXV. jubileumi Magyar Kultúra Napja Gálát nem a magyar kultúra napján, hanem egy későbbi időpontban, előreláthatólag május 21-én tartják meg a Stefánia Palotában.

 

Az idei év díjazottjai között három felvidéki személyt, valamint egy csoportot találunk. Magyar Kultúra Lovagja címet vehet át Pék László nyugalmazott tanár, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke, valamint Balog Gábor ipolybalogi nyugalmazott polgármester, a Csemadok Nagykürtösi Választmányának elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Az Alapítvány a „Posztumusz az Egyetemes Kultúra Lovagja” címet adományozza többek között a borsi Laczkó Lajost, aki a

 

II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnökeként vezette a rábízott közösség programjait, közművelődési és hagyományőrző eseményeit. Az elismerésre történő jelölést követő haláláig ápolta a nagyságos fejedelem emlékét. Közösségi és egyéni életében egyaránt felhívta a figyelmet a település önellátásának a fontosságára. Szorgalmazta a falvakban lévő munkahelyek megmentését, a határ menti fejlesztéseket és együttműködést. Támogatta a helyi iskolát és a település arculatának javítását. Egyéni életével és közösségével hozzájárult, hogy II. Rákóczi Ferenc szülőhelye Európa közkincsévé – néhai Hajdú Jenő után: „Magyar Betlehemmé” – váljon. A Társulás Rákóczi-kultuszt ápoló tevékenységét a Felső Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a „Felső Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel” ismerte el.

 

Az Örökség serleget májusban a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola Kincskeresői vehetik majd át. Az indoklás szerint az iskola még 200-ban a „Korszerűen a régiókért” programjában vállalta a helyi értékek feltárását és ápolását. Első jelentős témaként felvállalta a hetényi varrottas, az azsur kiváló mestereinek és varrás fortélyainak felkutatását, valamint annak bemutatását a Kincskereső országos konferencián, majd kiállítás rendezését.

 

Évente egyszer Tarczy Emléknapot szerveznek, melyen újabb és újabb kutatási eredményekről tudnak beszámolni. Keszeg Ildikó tanítónő felvállalta a varrottas megtanulását, majd az Aranygyűszű szakkörben történő megtanítását. Számos kutatómunka indult, amelynek feldolgozása során megérezhetik a fiatalok a nemzethez, a lakóhelyhez való tartozás fontosságát, valamint a személyes kapcsolatba kerülhettek az egyes témák közvetlen szereplőivel.

 

A kutatást – benne többek között a helyi népdalokkal, mesékkel, szokásokkal, játékokkal és történetekkel – egy füzetben foglalták össze. Az iskola és annak fiataljai által felkutatott helyi értékek megismerése által erősödnek a településhez való kötődés gyökerei, amely a megmaradás egyik biztosítéka.

 

A kintüntetettek listája, valamint jelölésük indoklása itt olvasható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.