Nyitókép forrása: yahoo.com

 

A meteorológiai mérések történetének legforróbb évét éltük át 2020-ban, amit a brutális hurrikánok, a szűnni nem akaró erdőtüzek is igazolnak – közölte a NASA pénteken. A másik illetékes, de más mérési módszert alkalmazó szervezet, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint elhanyagolható mértékben, de kicsit hűvösebb volt a tavalyi év a csúcstartó 2016-nál – bár ez így is dobogós második helyet jelent.

 

Így a valaha mért hét legforróbb év mindegyikét 2014-től jegyezték fel, a tíz legforróbbra pedig az elmúlt 15 évben került sor. Sem a NASA, se NOAA nem vitatja, hogy az emberi tevékenység és a fosszilis tüzelőanyagok okozták a nem kívánatos rekordot. A légkörbe juttatott károsanyagok miatt az éves átlaghőmérséklet tovább fog emelkedni.

 

A 2020-as év annak ellenére volt döntött rekordot a NASA szerint, hogy a globális időjárást az El Niño jelenség is befolyásolta, méghozzá hűtötte a bolygót.

 

  hirdetes_300x300   

A Északi-sark jégpáncéljának kiterjedése 10,174 millió négyzetkilométer volt tavaly, ami minden idők negyedik legkisebb kiterjedése.

 

Az atmoszféra felmelegedése nem csak a sarkkörök olvadását idézi elő, de egyre brutálisabb viharokat okoz, mint amilyenek a múlt évben lecsaptak az USA keleti partvidékére – több száz ember halálát, és több tízmilliárd dollárnyi kárt okozva.

 

Nem beszélve a súlyos tízkárokról, amelyek egyaránt sújtották az Egyesült Államok nyugati államait és Ausztráliát is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!