Nyitókép: nepszamlalas.sk

 

Gyors és viszonylag megnyugtató eredmény született a 2021-es szlovákiai népszámlálás időpontjának csúsztatása ügyében.

 

A lépésre azért volt szükség, mert a koronavírus-járvány alatt nincs lehetőség az eredetileg tervezett formában lebonyolítani a cenzust. Így félő volt, hogy azok a közösségek, akiknek a létszámától függ több velük kapcsolatos jog és lehetőség, mely létszámot a népszámlálás során határozzák meg, hátrányba kerültek volna.

 

Számszerűleg ezzel még természetesen nem lesz automatikusan több magyar a Felvidéken, hiszen a nemzetiség és az anyanyelv felvállalása továbbra is természetes elvárás (kellene hogy legyen mindenki felé), de legalább sikerült csökkenteni a járvány okozta kockázatokat.

 hirdetes_810x300  

 

A problémára elsőként a felvidéki magyarság iránti felelősségvállalás jegyében Összefogás párt mutatott rá néhány nappal ezelőtt. Kezdeményezésükhöz nem sokkal később az Új Egység Mozgalom is csatlakozott.

 

A témával megkeresték Gyimesi Györgyöt (OĽaNO), a legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű képviselőjét.

 

A kormánykoalíció támogatja

 

Ahogy arról a felvidéki magyar sajtóban elsőkét beszámoltunk, Gyimesinek sikerült meggyőznie az OĽaNO parlamenti frakcióját, és a téma a koalíciós tanács kedd esti ülésén is téma volt. Ezen Gyimesi személyes jelenlétének is köszönhetően a kormánykoalíció tagjai legmagasabb szinten is támogatták a kérdés rendezését.

 

A koalíciós tanács elé kerül a népszámlálás elhalasztásának ügye. Az OĽaNO frakció már támogatja

 

Mivel a népszámlálást lebonyolító Statisztikai Hivatal a Sme rodina alá tartozik, a témát Boris Kollár házelnök vette kézbe. A héten a Statisztikai Hivatal vezetőségével tárgyalt a parlamentben, ezt követően Boris Kollár utasította Štefan Hollý jogalkotásért felelős miniszterelnök helyettest, aki január 15-re elő is állt a törvénymódosítási javaslattal.

 

Gyimesi György a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a jogszabály-módosítás jövő hét kedden kerül a legiszlatív tanács elé, majd gyorsított eljárásban másnap a kormány tárgyalja.

 

Kétfordulós népszámlálás

 

Gyimesi a Körkép.sk számára ismertette a várható módosítás lényegét:

 

”A népszámlálás február 15-én az eredetileg tervezett időpontban elkezdődik. A változás az, hogy nem fejeződik be március 30-án, hanem kitolódik egészen október 31-ig. A népszámlálási asszisztensek a koronavírus-járvány miatt az első hónapban nem kapnak szerepet. Ők csak júniustól kapcsolódnak be és számolják majd össze azokat, akiket nem sikerült elérni az eredetileg tervezett időpontban, azaz február 15 – március 31. között. Itt az idősebbek, illetve a marginalizált csoportok jöhetnek szóba, akik nem tudták elektronikusan kitölteni a kérdőívet, és asszisztensi segítségre szorulnak”

 

– magyarázta a képviselő portálunknak.

 

A népszámlálás tehát az eredetileg tervezett egy helyett a Covid-19 miatt kétfordulós lesz. Ennek köszönhetően vélhetően pontosabb adatsorok állnak majd rendelkezésre.

 

A Körkép.sk úgy tudja, Gyimesi kísérletet tett a Most-Híd által becsempészett, és a felvidéki magyarság számára óriási kockázatokat rejtő, és komoly szakmai kritikának is alávetett második nemzetiség opciójának kivételére is.

 

Kikerülhet a Most-Híd felelőtlen, kockázatos javaslata

 

Ezzel kapcsolatban korábban portálunkon az Új Egység Mozgalom mutatott rá a Ravasz Ábel (Most-Híd) által javasolt újítás buktatóira. Ha Gyimesi sikerrel jár, továbbra is csak egyetlen nemzetiséget lehet lesz majd megadni a népszámlálási íveken.

 

A témában jövő hét közepén várható házelnöki szintű sajtótájékoztató, várhatóan a szerdai kormányülést követően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.