Nyitókép: radema.sk

 

A múltban végzett felmérések szerint az emberek havonta egyszer vagy kétszer váltanak ágyneműt, azonban Philip Tierno mikrobiológus szerint ez kevés. Elmondása szerint az ágy hamar baktériumokkal és gombákkal telített „botanikus kertté“ válhat.

 

Mivel az életünk harmadát ágyban töltjük, ezért ennek a helynek a higiéniája minden háztartás számára fontosnak kell, hogy legyen. Tierno állítása szerint, ha elhanyagoljuk az ágyneműnket, könnyen megbetegedhetünk.

 

 hirdetes_300x300  

Mégis milyen gyakran kellene ágyneműt cserélnünk és mosnunk a szakember szerint? Hetente egyszer. Az IFLScience portál szerint a heti ágyneműcsere mellett az is meggyőző érv lehet, hogy az emberek évente 26 liter izzadtságot produkálnak az ágyban.

 

Penészközvetítő

 

Ráadásul, ha kint forróság és nedvesség van, akkor a tudósok szerint az ágy „ideális penészközvetítővé válik“. Mindezt az a tanulmány is megerősítette, melynek keretén belül vánkostollak, illetve szintetikus, hat és 20 év közötti vánkosok mintáit vizsgáltak. Az eredmény szerint ezek a vánkosok 16 féle gombát tartalmaztak.

 

Az egészben az a legrosszabb, hogy azokon a penészeken és baktériumokon kívül, amelyek a saját izzadtságunkból, nyálunkból, bőrsejtjeinkből, illetve hüvelyünk vagy a végbélnyílásunk váladékából származik, idegen mikrobákat is találhatunk az ágyunkban. Ilyen például az állatszőr, pollen, föld, atkamaradványok és -széklet, illetve appretáló (kémiai) szerek maradványai.

 

Allergia nélkül is jelentkezhet allergiás reakció

 

Ezek a „maradékok“ mind tüsszögést válthatnak ki, ugyanis a mikrobák olyan közel vannak a szánkhoz és az orrunkhoz, hogy kénytelenek vagyunk belélegezni. Tierno szerint, ha valakinek nincs is allergiája, előfordulhatnak allergiás reakciók.

 

A szakértő szerint egy-két hét is elég ahhoz, hogy a felgyülemlett anyagok miatt azoknak is elkezdjen kaparni a torkuk, akik egyébként nem allergiásak. Sokkal rosszabb lehet a helyzet azoknál az embereknél, akik erős allergiával vagy asztmával küzdenek.

 

Ugyan a heti ágyneműváltás eléggé igényes dolognak tűnik, Tierno az emberi képzelőerőre hivatkozik.

 

 „Képzeljük el, ha az utcán hozzáérnénk a kutyakakihoz. Azonnal kezet szeretnénk mosni. Nézzen az ágyneműjére is analogikusan. Ha látná, hogy mi minden van rajta/benne, azonnal feltennénk a kérdést, tényleg ebben akarok aludni?“

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!