Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Mindennapjaink

Egy friss kutatás feltárta, milyen károkat okozhat a koronavírus az agyban

A koronavírus-fertőzés nem csak a tüdőben okoz maradandó, vagy hosszú ideig fennálló elváltozásokat

Nyitókép forrása: healthyday.com

 

A koronavírus-fertőzés nem csak a tüdőben okoz maradandó, vagy hosszú ideig fennálló elváltozásokat, hanem az agyban is. Egy friss kutatás szerint nem oxigénhiány miatt kialakult elváltozásokat mutattak ki COVID-19-ben elhunyt betegek agyában. Ezek hallucinációkat, delíriumot, zavartságot idézhettek elő, olyan állapotot, amikor az embernek egy egyszerű ételkészítési feladat is komoly kihívást jelent.

 

Nagy felbontású, mikroszkóp mágneses rezonanciás vizsgálattal 19 elhunyt beteg agyát térképezték fel nagy részletességgel amerikai tudósok. A kutatások eredményét a The New England Journal of Medicine szaklap közölte.

 

Már korábban is megjelentek becslések arról, hogy a kórházban kezelt koronavírusos betegek nagyjából félénél a szokásos tüneteken kívül (emésztőrendszeri bántalmak, szívelégtelenség, alvadási problémák) neurológiai problémák is jelentkeztek.

 

Nem oxigénhiány, valami más

 

A kutatók a mostani vizsgálatoknak azért lepődtek meg, mert nem oxigénhiány okozta ezeket a neurológiai tüneteket, hanem “multifokális területi sérülés”, amelyek rendszerint agysérülésnél vagy súlyos ideggyulladásnál alakulnak ki.

 

A vizsgált elhunyt betegek életkora 5-től 73 évig terjedt, többségüknek volt valamilyen krónikus betegsége, ami súlyosbította a COVID-19 lefolyását. A 19 mintából 10-ben agyi elváltozást találtak a kutatók.

 

Többszörös agyi bevérzésekről volt, amelyek túl kicsik voltak ahhoz, ahogy nyilvánvaló diagnózishoz vezessenek, de elég nagyok, hogy kárt okozzanak. Az ilyen bevérzések fől agyhártya-gyulladásnál fordulnak elő. Ráadásul, ez a tünet nem válogat, a krónikus elsődleges betegséggel rendelkezőknél éppúgy jelen volt, mint a fiatalabb, a víruson kívül egyébként egészséges betegeknél.

 

Más eredmények is ugyanabba az irányba mutatnak

 

A kutatók az eddigi eredményekből arra következtetnek, hogy a bevérzéseket nem maga a vírus okozza, hanem az emberi szervezet vírusra adott reakciója. Bár a viszonylag kis mintavétel miatt (19 beteg) messzemenő következtetéseket nem akarnak levonni, a kutatók felhívták a figyelmet, hogy sejtésük egybecseng azokkal a korábbi EEG-tesztekkel, amelyek enkefalopátiát mutattak ki COVID-19 betegek agyában.

 

Már a járvány első hullámában jelentek meg tanulmányok arról, hogy gyakran a szervezet vírusra adott válaszreakciója nagyobb károkat okoz, mint közvetlenül maga a vírus.

 

A kutatók a vizsgálatokat most azzal folytatnák, hogy megnéznék, hogyan hat a vírus az agy érrendszerére, és hogy okozhatja-e a kórt túlélő betegek hosszabb ideig fennálló neurológiai problémáit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket