Nyitókép: Széchenyi Tíema. Fotó Csomos Attila

 

Ebben az évben ünnepeljük a „legnagyobb” és „leghívebb” magyar, gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulóját, melynek alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány meghirdette a Széchenyi-évet. A hagyományokhoz híven az emlékévhez kapcsolódott a Felvidékről a dunaszerdahelyi Pázmaneum polgári társulás és a révkomáromi Széchenyi István Polgári Társulás is.

 

Az évforduló alkalmából a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea meghirdette a Széchenyi-évet, aki szerint Széchenyi család tagjai azt szeretnék, ha az általuk kezdeményezett kulturális programsorozathoz minél többen csatlakoznának, ugyanis, mint mondta, szeptember 21-én ünnepelhetjük a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulóját.

 

„A Széchenyi-év programsorozata ünnepélyesen 2021. január 15-én kezdődött volna, amikor Mónus József többszörös világrekorder hagyományőrző íjász a Lánchíd pilléréről a Széchenyi-íjjal kilőtte volna a magyar összefogás erejét jelképező nyílvesszőt” – nyilatkozta Széchenyi Tímea a Körképnek, majd így folytatta:

 

 hirdetes_300x300  

„Ez az aktus azonban a járványügyi tiltások miatt elmaradt, de a közeljövőben mindenképpen megtartjuk, hiszen ezzel a gesztussal is szeretnénk kifejezni azt az erőt, azt a felfelé ívelő örökségápolást, amely Széchenyi István életművét körülveszi majd ebben az évben. S nemcsak ebben az évben, hanem a következő években is szeretnénk olyan intenzív munkát mögé tenni ennek az eszmének, ami méltó Széchenyi Istvánhoz, és biztosítja a magyarság számára azt a segítséget, amit Széchenyi István és egyáltalán a Széchenyi-ősök ránk hagytak.” 

 

Széchenyi Tímea szerint az emlékév meghirdetésével a Széchenyi-ősök örökségének tiszteletteljes ápolása a céljuk. Mint mondta, a Széchenyi család és az egész Kárpát-medence polgárainak számára hatalmas ajándék, hogy a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István örökségével foglalkozhatunk, és abból táplálkozhatunk, példát vehetünk tőle és tanulhatunk életművéből.

 

„Célunk az, hogy az egész Kárpát-medence magyarsága ismerje meg Széchenyi István életművét. Azt kérjük tehát a magyar fiataloktól, középkorúaktól, idősektől, hogy ünnepeljük közösen a legnagyobb magyar születésének évfordulóján az ő életművét, s nemcsak ünnepségekkel, hanem kiragadva műveiből a legfontosabb – számunkra meghatározó – gondolatokat. És persze szeretettel várjuk mindazok jelentkezését – akár magánszemélyek, akár civil szervezetek részéről – akik szeretnének velünk közösen ünnepelni.”

 

nyilatkozta a Körképnek Széchenyi Tímea. 

 

Széchenyi Tíema. Fotó Csomos Attila

 

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány a fiatalokat is szeretné hatékonyan és tömegesen bevonni a Széchenyi-évbe, így a az idei egyik legfontosabb eseménye, hogy az Alapítvány a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlappal közösen az idén is útjára indítja az egész Kárpát-medencei ifjúságot mozgósító Stádium-díjat. Az idén harmadik alkalommal hirdették meg ezt a díjat. 

 

„A Stádium-díj az egész Kárpát-medence magyarságára nézve hatalmas lehetőség. Alapítványunknak azt a rendeltetése ezzel, hogy a magyar diáktársadalommal hatékony, egészséges kommunikációt kezdeményezzünk. Én alázattal kezelem a fiatalok létét, tevékenységét, kretaivitását, ezért nagyon szeretném, ha segítenének nekünk abban, hogy újból és újból virágoztassuk fel a Széchenyi-örökséget, és hogy figyeljünk egymásra. Nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljünk a fiataljainkra. Az elmúlt évek tapasztalai azt mutatják, hogy a fiatalok valóban együttműködők, küldték az általunk kért ajánlásokat, életrajzokat stb. Külön öröm számomra, hogy nemcsak a budapesti és a magyarországi vidéki fiatalok, hanem a határon túli magyar gyerkekek is bekapcsódtak ebbe a munkába. Nem beszélve arról, hogy a diákönkormányzatokban, az iskolaigazgatókban, a tanárokban egyaránt kitűnő szellemi partnerre találtunk. Ez is azt bizonyítja, hogy a közös munka és a jó kommunikáció mindig előremutató eredményeket hoz. Ezt szeretnénk az idén is folytatni, és bízunk abban, hogy a járvány végeztével személyesen tudjuk majd átadni a nyerteseknek a Stádium-díjat. ”  

 

Széchenyi Tímea szerint a Kárpát-medencében soha nem volt akkora szükség a szellemi összefogásra, mint most. „Össze kell fognunk gyermekeink szép jövőjéért, és azért, hogy a lélekben felgyülemlett sérelmeket az egymást elfogadó gesztusokkal orvosoljuk!” – nyilatkozta.  

 

forrás: tortenelmi.blog.hu

 

2021 augusztusában az Alapítvány megrendezi a Magyar Történelmi Családok Emléknapját, melynek egyik kiemelt témája lesz a Hortobágyra internált magyar arisztokraták sorsának felidézése. A találkozást sok-sok emlékezés, ünnepi gesztus, istentisztelet gazdagítja majd. Emellett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és az Óbudai Egyetem évek óta közösen szervezi a Széchenyi Szabad Akadémiát, s az itt elhangzott és előadott témák mindenekelőtt a magyar tudományos élet eredményeire összpontosítottak, beleértve Széchenyi István tevékenységét is. Ezeket az előadásokat minden hónap utolsó szerdáján tartják meg, most a járvány miatt egyelőre online-előadások lesznek. 

 

„Szeretnénk ebben az évben megrendezni és emlékezetessé tenni a Széchenyi-tábort, a Széchenyi-futóversenyt, a dunai hajósversenyt.“ – mondta Széchenyi Tímea. Mindemellett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány ebben az évben is kiosztja majd az Év Széchenyi Vállalkozása Díját és a Széchenyi Örökség-okmányát.

 

A Széchenyi örökségét hirdető eszmeiséget erősíti a tavaly nyáron megalakult Széchenyi István Történelmi Vándorszínház tevékenysége is, melynek előadásait a járvány elmúltával, a tervek szerint április elejétől tartják majd meg. Így bemutatásra kerül az Árva Bethlen Kata, a Pilátus éjszakája, az Ámokfutó idők, a Ceaușescu utolsó napjai, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című történelmi dráma, valamint Deák Mór és Dinnyés József közös zenei estjének folyamatos utaztatását is szeretné az Alapítvány megvalósítani.

 

Ha azt akarjuk, hogy gróf Széchenyi István szellemisége teljesen áthassa és cselekvésre serkentő erővel átitassa gondolkodásunkat, olvassunk el műveiből, gondolatsoraiból rendszeresen néhányat, hiszen életműve, tanítása a Magyar Evangéliumnak tekinthető. A tőle nyert ösztönzések rezgésbe hozzák mindennapi és ünnepi gondolkodásunkat, tetteinket. Szellemi kapcsolódásokkal Széchenyi „munkatársai” leszünk. Ez értékhordozó élmény. Mintahogy az is, hogy a Hungarikum Bizottság 2014. március 18-án gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát – mint egyedülálló magyar nemzeti értéket – hungarikummá nyilvánította, annak okán, hogy Széchenyi életműve nemcsak saját korában volt kiemelkedő, hanem az utókor számára is fontos értékeket hordozó forrás egyben.

 

Csodálatra méltó Széchenyi állandó és kitartó munkálkodása a jobbítás érdekében. Cselekvő hazaszeretete minden magyar számára példaértékű. Szinte páratlan dolog, hogy személye nem osztja meg a magyarságot, ma is általános tisztelet övezi. Életműve kimelt nemzeti érték, a magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik. Írásai, szellemi hagyatéka, megvalósult fejlesztései révén kezdődött a modern, polgári Magyarország kiépítése. Olvassuk, tanuljuk és tanítsuk tehát gróf Széchenyi Istvánt!

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.