Nyitókép: nepszamlalas.sk

 

Ahogy közeledik a döntés a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdésének eldöntése körül, úgy válik nyilvánvalóvá, hogy ki milyen álláspontot képvisel a témában. Legalábbis az MKP, az Összefogás, és a Bugár-Solymos fémjelezte Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt részéről.

 

A mai nap folyamán az MKP elnöke, Forró Krisztián is jelezte, hogy a párt ugyanazt gondolja a kérdésről, mint azt már hetekkel ezelőtt az Összefogás, illetve a Samu István vezette Új Egység Mozgalom megfogalmazta.

 

Az MKP úgy tesz, mintha közösködés lenne e témában

 hirdetes_810x300  

 

Kezdeményezésükhöz, azaz hogy ne két, hanem csak egy nemzetiség megadása legyen lehetséges, a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője, Gyimesi György is csatlakozott.

 

„Sajnálatos, hogy a második nemzetiség megjelölésére vonatkozó kérdés kivétele vagy megtartása a népszámlálási kérdőívben, most, néhány héttel a kezdés előtt került napirendre. Ez a kérdés a felvidéki magyarság, és más közösségek szempontjából is kiemelten fontos. Az MKP a Híd-dal és az Összefogással közösen még az ősz folyamán levélben kérte a statisztikai hivatalt, tájékoztasson bennünket a kérdés értelmezésével kapcsolatban. Kitérő választ kaptunk. Amíg nem vagyunk bizonyosak afelől, hogy a kettős nemzetiség megjelölésének lehetősége a nemzetiségek számára előnyös lesz, addig egyértelműen az egyetlen nemzetiség bejelölésének lehetőségét támogatjuk.”

 

– írta Forró Krisztián közösségi oldalán. Az MKP elnökének szavai azonban diplomatikusan elsiklanak afelett, hogy a Most-Híd épp a kettős nemzetiség bevezetését és annak megtartását támogatja.

 

Magára maradt a Most-Híd a népszámlálás ügyében. Az MKP és az Összefogás is egyetlen nemzetiség feltüntetését kéri az íveken

 

Ravasz Ábel keverte meg a dolgokat

 

Annál is inkább, mivel a Most-Híd a felelős a jelenlegi helyzetért, hiszen társadalmi vita nélkül került a kettős nemzetiség feltüntetésének lehetősége az ívekre. Konkrétan Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos jóvoltából, akinek célja ezzel az volt, hogy statisztikailag is növelje a Szlovákiában élő cigányok számát. Köztük van ugyanis a legtöbb olyan személy, aki szlováknak és romának, illetve magyarnak és romának vallhatja majd magát.

 

Ravasz a vegyespárt kormányzati időszaka alatt csempészte a kérdőívekbe ezt a lehetőséget, nem törődve annak káros voltával a felvidéki magyarságra nézve. Nem érdekelte őt az sem, hogy a kérdés értelmezése nem egyértelmű és nem tisztázott. A folyamat során sajnos a Fórum Intézet és a tetszhalott állapotában levő Kerekasztal tagjai is szó nélkül hagyták a változtatást. Legalábbis nyilvánosan.

 

Mígnem Gyimesinek köszönhetően újra terítékre nem került a téma, és most már a Fórum Intézet struktúráit is használó, a népszámlálás magyar részének kampányát koordináló társaság is az egyetlen nemzetiség megtartását kérik.

 

A magyarok próbálják menteni, ami menthető

 

Az Összefogás, az Új Egység mozgalom, illetve Gyimesi kezdeményezését látva Ravasz Ábel gyors aláírásgyűjtésbe kezdett a kettős nemzetiség megtartása érdekében, melyet többségében szlovákok, illetve néhány mostos kötődésű szlovákiai magyar (Agócs Attila, Hégli Dušan, Németh Ilona, Szigeti László, Vavrek Štefan, Beke Zsolt, A. Nagy László, vagy például a liberális Petőcz Kálmán) is aláírt

 

Az Összefogás feldobta, Gyimesi kijárta, Kollár (Sme rodina) elintézte: Kitolják a népszámlálás határidejét

 

Erre válaszul az Összefogás szintén aláírásgyűjtést indított, ők viszont az egyetlen nemzetiség megtartása érdekében.

 

A népszámlálás metodikáját egyesek úgy akarják megváltoztatni, hogy annak hatásaival már nem törődnek…
Teljesen…

Közzétette: Összefogás – 2021. január 21., csütörtök

 

A témáról ITT, ITT és ITT írtunk bővebben,

 

A Körkép.sk információi szerint egyébként szerdán este a TA 3 hírtelevízióban személyesen vitázik majd a témában Gyimesi György és Ravasz Ábel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!