Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 első tíz hónapjában mintegy 23 százalékkal csökkent a házasságot kötő pártok száma. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy míg a 2019-es január-októberi időszakban 28 ezer pár kelt egybe, 2020-ban csak 21 700.

 

A leginkább a járvány első hullámakor esett vissza a házasságkötések száma, a negatív trend a nyár elejéig tartott, majd augusztusban átlagon felüli esküvőre került sor, majd a második hullám előtt, ősz elején volt egy roham, októbertől pedig ismét meredeken zuhant az egybekelések száma.

 

Áprilisban járt csúcson a koronavírus-járvány első hulláma, ekkor volt az átlaghoz képest a legkevesebb esküvő. Az ilyenkor szokásos mennyiség harmadára esett vissza a házasságkötések száma, májusban ez az arány csak a szokásos 40 százalékára tudott erősödni, júniusban 50 százalékra. Augusztusban aztán 12 százalékban meg is haladták az öt éves átlag mennyiségét, ami a szokásosnál 4400-zal több esküvőt jelent.

 

 hirdetes_300x300  
A legforgalmasabb hónapok

 

Az elmúlt években a legtöbb esküvőre szeptemberben került sor, amely a járvány ellenére tavaly is hozta az átlagos számokat. Október 1-jétől érkezett a második járványhullám, és a korlátozások miatt az átlagos mennyiség ötödével kevesebb egybekelés történt.

 

A novemberi és decemberi hónapokra még nincsenek adatok, de ebben a két hónapban egyébként is kevés házasságkötés történik, és a számokat nyilván a járvány csak tovább csökkentette.

 

A legtöbb esküvőre tavaly szeptemberben került sor (4850), a legkevesebbre márciusban (571). A számok alakulása nem mutatott regionális különbségeket, minden megyében 21-24 százalékkal kevesebb esküvőre került sor, mint az öt év átlaga.

 

A múlt év első tíz hónapjában Eperjes megyében mondták ki legtöbbször a boldogító igent – 3600 alkalommal -, ami annyira nem meglepő, a nyolc szlovákiai megyéből ez a legnépesebb.

 

A legnagyobb mértékben Nagyszombat és Kassa megyében esett vissza az esküvők száma.

 

Két kirívó adat

 

Érdekesség, hogy a tavalyi évben jelentősen nőtt a nem szombati napon tartott házasságkötések száma. Az elmúlt öt év átlaga azt mutatja, hogy az esküvők 73 százalékát tartották szombaton, tavaly ugyanakkor ez az arány csak 66 százalék volt. A második leggyakoribb „napválasztás” péntek, a harmadik csütörtök volt. A dolog hátterében valószínűleg az az igyekezet állt, hogy még a keményebb korlátozások érvénybe lépése előtt megtarthassák a szertartást (esetleg a lagzit).

 

Még egy kirívó esetről beszámol a statisztika: a járvány előtti februárból a szokásosnál jóval több egybekelés történt, nagyjából 50 százalékkal több. Ez minden bizonnyal a „mágikus ketteseket” tartalmazó dátumokra vezethető vissza, mint a 2020.02.20. és a 2020.02.22., de ne felejtsük ki február 29-ét sem, tavaly szökőév volt, ráadásul febr. 22. és 29. is szombatra esett.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.