Nyitókép forrása: napi.hu

 

Magyarországon 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

 

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. Magyarországon 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, mától az idősotthonokra összpontosulnak az oltások. Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok.

 

 hirdetes_810x300  

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú és kevés oltóanyag is érkezik. A magyar kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

 

A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). A hétfőn és kedden érkezett vakcinákkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok oltása folytatódik. Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.

 

Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fognak megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte.

 

A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak. Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk egy hónapja tart és napokon belül lezárul.

 

Mától az idősotthonokra és a bentlakásos szociális intézményekre helyeződik át az oltások súlya Magyarországon, oda mobil oltócsapatok érkeznek. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be, de a következő napokban ez a szám megtöbbszöröződhet. A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket várhatóan a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban.

 

Koronavirus.gov.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!