Nyitókép forrása: tasrtv

 

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Bizottsága (VNMES) képviselői hétfő délutánig foglalhatnak állást arról a beadványról, amely törölné a népszámlálási kérdőívekről a kettős nemzetiség megjelelősének lehetőségét. A változtatást az Összefogás mozgalom és az OĽANO-s Gyimesi György kezdeményezte, az MKP támogatja, a Most-híd azonban nem, különösen Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos és Bukovszky László anno a Most-Híd által kinevezett kisebbségügyi kormánybiztos pedig támadja.

 

A Statisztikai Hivatal Gyimesiék kezdeményezésére január 29-én terjesztette be a módosítást gyorsított eljárásban. Bukovszky szerint rögtön csalódottságának adott hangot, a hivatal eljárását politikailag motiváltnak és törvényellenesnek tartja. Főleg azt kifogásolja, hogy a Statisztikai Hivatal őt kihagyta a döntéshozatali láncból, Bukovszky viszont saját magát a terület gesztorának, végrehajtójának tekinti.

 

Bukovszky sértődöttségében megszólította a VNMES tagjai, hogy per rollam (ülés tartása nélkül, írásban) csatlakozzanak Bukovszky határozatához, és ha ez megtörténik, a kisebbségügyi kormánybiztos erre hivatkozva a kettős nemzetiség lehetőségének fenntartása érdekében szólítja meg a kormányfőt, az emberjogi kormánybiztost és a Statisztikai Hivatal vezetőjét.

 

 hirdetes_810x300  

Andrea Bučková, jelenlegi romaügyi kormánybiztos támogatja Bukovszky törekvéseit – nem véletlenül, az eredeti kettős nemzetiség elképzelése a roma közösségek szempontjából előnyösebb lehet.

 

Gyimesiéket a kormánypártok közül nyíltan egyelőre csak az SaS nem támogatja.

 

Bukovszky állítása szerint a kettős nemzetiség megjelölésének lehetősége részletesebb adatokkal szolgálhat a kisebbségekről, állítása szerint komoly szakmai vita zajlott róla, mielőtt felkerült a népszámlálási ívre, és külföldi szakértők is támogatták.

 

További részletek és háttér az alábbi cikkekben olvashatók:

 

Király Zsolt: A Gyimesi – Ravasz tévévita tanulságai

 

Népszámlálás: Bukovszky csalódott hogy a statisztikai hivatal töröltetné a második nemzetiség megjelölését

 

Visszatérhet az egy nemzetiség a népszámlálási ívekbe?

 

Távolodó egység: A Most-Híd immár az MKP kárára is nyerészkedik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!