Nyitókép: Most-Híd Fb-oldala

 

Frissítve: 20.03 Nincs könnyű helyzetben az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi oktatását felügyelő államtitkársága. Folyamatosan kapja a felesleges ütéseket magyar oldalról, ahol ökölbe szorított kézzel hadonásznak ha van értelme, ha nincs.

 

Félreértés ne essék, hasznos és ildomos árgus szemekkel követni a magyarság egyik megmaradását garantáló nemzetiségi oktatás körüli történéseket. Elvégre ez a pártok feladata. Az viszont már kevésbé, ha ahelyett, hogy előbb utánajárnának a dolgoknak és tájékozódnának a valóságról, azonnal politikai ügyet kreálnak. Majd egymásra licitálva versenyt űznek abból, ki tudja magát jobban kinevettetni.

 

A kisiskolák állítólagos bezárása körüli indokolatlan cirkusz után a héten egyöntetűen árnyékra vetődött az MKP, az Összefogás és a Most-Híd.

 hirdetes_300x300  

 

A téma ezúttal az országos tesztelés, illetve annak folyamatából a magyar nyelv állítólagos kikerülése volt. A harangot mint általában, Prékop Mária, a Most-Híd „szakpolitikusa“ verte ezúttal is félre, akit a parlamenti választásokat követően komoly alkalmatlansági indokok miatt azonnal elbocsátottak az oktatásügyi minisztériumból. A szakma általános megkönnyebbülésére.

 

Solymos László és Prékop Mária. Kép: Most-Híd Fb-oldala

 

Majd jött az MKP, és egy nap késéssel a Most-Híd után ugyanúgy nyílt levelet írt és találkozót kért Gröhling minisztertől (az MKP egyébként a cikkünkben vizsgált kérdéstől szélesebb témakörben kíván egyeztetni a miniszterrel. Ennek részleteiről itt lehet bővebben olvasni.). És hogy az Összefogás se maradjon ki, rápakolva minderre aláírásgyűjtésbe kezdtek a probléma rendezése érdekében.

 

Rögtön lőnek, ahelyett, hogy előbb tájékozódnának

 

Épp csak arról feledkeztek meg mindhárman, hogy először tájékozódjanak. Ha a nyílt levelél és az aláírásgyűjtés előtt vették volna a fáradságot, és felveszik a kapcsolatot a minisztérium államtitkárságával, maguk is megtudhatták volna, hogy amit művelnek, az indokolatlan cirkuszkeltés.

 

A probléma ugyanis nem létezik. Pontosabban még azelőtt megoldódott, hogy félreverték volna a harangot.

 

A jelek szerint a Körkép.sk volt az egyetlen, mely indokolatlan hangulatkeltés helyett utána járt a dolgoknak. Íme, a valós helyzet:

 

„A közzétett anyag a tárcaközi egyeztetés részét képezi, melyből nyilvánvaló, hogy munkaverzióról van szó, melynek semmilyen hatálya sincs. A rendelet közzétett formájában nem lép hatályba, az összes hiányosság orvoslásra kerül. Ezért a félelem is indokolatlan, hogy bármilyen hátrányt szenvednének azok a diákok, akik nemzetiségi oktatási intézményeket látogatnak. Az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi főosztálya még a téma medializációja előtt rámutatott a problémára és kezelte is a helyzetet. A szaktárca célja, hogy növelje az iskolák minőségét, javítsa az oktatási-nevelési folyamatokat a nemzetiségi iskolákban“

 

– áll a minisztérium illetékeseinek válasza a Körkép.sk számára.

 

A valóság

 

És hogy mi történt a háttérben? A dolgok menetére rálátó forrásaink szerint annyi, hogy a minisztérium egyik főosztálya mulasztott, és anélkül küldte tárcaközi egyeztetésre az egyik belső anyagot, hogy ahhoz a nemzetiségi oktatás főosztályának véleményét kikérték volna. Az ilyesmi más tárcáknál is előfordul aolykor, amit általában házon belül rendeznek is. Itt is ez történt. Az oktatásügyi minisztériumban ülő magyar szakemberek természetesen azonnal észrevették a mulasztást, jelezték a problémát, és még mielőtt a harangozás beindult volna, meg is oldották az ügyet. Úgy, ahogy azt kell. Az ezzel kapcsolatos dokumentáció szerkesztőségünk birtokában van.

 

Tanulság: Prékop Mária „szaktudására“ való hagyatkozás helyett a pártok legközelebb inkább járjanak utána a dolgoknak, mielőbb politikai versenyt indítanak.

 

Tanulság 2: A kínos árnyékra vetődésnek azért van egy pozitív oldala is. Kiderült, hogy a felvidéki magyarság, ha kérik, igenis képes a gyors reagálásra, és pár óra alatt több száz aláírást össze tud gyűjteni a véleményezési eljárás érdekében. Még ha erre most szerencsére nem is volt semmi szükség.

 

Tanulság 3: Legyünk éberek, és ne engedjünk egy fikarcnyit sem a bennünket illető jogokból. Ugyanakkor ne hagyjuk, hogy kinevettessük magunkat. Fontos a szakmaiság.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.