Nyitókép: pxhere.com

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a legújabb törvényi rendelkezés szerint a kismamák már nem csak közvetlenül a szülés előtt majd az után jogosultak állami támogatásra, hanem a terhességük idején is. Feltételek természetesen vannak, a következőkben ezeket vesszük sorra.

 

A várandós táppénzre elsősorban azok a leendő édesanyák lesznek jogosultak, akiknek a terhességük idején van betegbiztosításuk (nemocenské poistenie) a Szociális Biztosítóban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtson a várandós nőknek a terhesség miatti megnövekedett kiadásaik – pl. vitaminok, ruházat, egészségügyi ellátás, stb. – fedezésére. Azok a terhes nők, akik még tanulmányaik alatt esnek teherbe és közben nem dolgoznak, tehát nem fizetnek betegbiztosítási díjat sem, várandós stipendiumot kaphatnak.

 

Segítség a jövendőbeli anyukáknak – 2021-től bevezetik a terhességi segélyt

 

 hirdetes_400x285  

Kinek segít az állam?

 

Ahhoz, hogy egy dolgozó várandós nő jogosult legyen a támogatásra, a várandós táppénz kérvényezése előtti két évben legalább 270 napig rendelkeznie kell érvényes betegbiztosítással – értsd. a munkáltatója elvezeti/elvezette utána a biztosítás díját a Szociális Biztosítóba.

 

A várandós táppénzt kérvényezhetik az egyéni vállalkozó hölgyek is, a feltétel ugyanaz, legalább 270 napnyi betegbiztosítottság az utolsó két évben, valamint nem lehet 5 eurónál magasabb tartozása a Szociális Biztosító felé.

 

Ugyancsak megkaphatja a várandósági támogatást az az anyuka, aki kisebb gyermekével van otthon, miközben havonta kapja az ún. családi pótlékot (rodičovský príspevok). Habár az az anyuka, aki családi pótlékot kap, ennek ideje alatt megszűnik a betegbiztosítása, igényelheti a várandóssági táppénzt, mivel a 270 napos biztosítottságba beleszámítódik a szülői szabadság (rodičovská dovolenka) merítésének ideje.

 

Mikor kapható meg a támogatás első részlete?

 

A várandós táppénzt a szülés várható időpontját megelőző 27. héttől, tehát gyakorlatilag a terhesség 13. hetétől lehet kérvényezni, miközben nem befolyásolja a fizetés, vagy a vállalkozásból származó bevétel. A Szociális Biztosító a várandós támogatást kifizeti az alatt az idő alatt is, mikor a várandós kismama esetleg betegszabadságon (PN) van.

 

A Szociális Biztosító egészen addig folyósítja a várandós táppénzt, amíg a kismama meg nem szül, a szülés várható időpontja előtti 6. vagy 8. héttől az anyasági támogatással szinkronban kerül kifizetésre. A támogatás abban az esetben is azonnal megszűnik, ha a kismama elvetél, vagy a terhességet mesterséges módon megszakítják.

 

Mennyi az annyi?

 

A várandós táppénz havi nagysága a kismama bruttó bevételeinek nagyságától függ a vizsgált időszakban. Ha a jövendőbeli anyuka például májusban kezdi meríteni a támogatást, a 2020-as évben szerzett bruttó bevételek lesznek a mérvadóak. A Szociális Biztosító a napi kivetési alap (denný vymeriavací základ) 15 százalékát fizeti ki. Ezzel együtt az állam meghatározta a támogatás minimális és maximális összegét. Az összeg nem lehet alacsonyabb, mint a maximális napi kivetési alap 10 százaléka.

 

Ez annyit jelent, hogy az a kismama, aki bruttóban 2184 eurót és többet keres, havonta 320 eurónyi várandós támogatást kaphat. 2021-ben a maximális napi kivetési alap 71,8028 euró.

 

A várandós táppénz minimális összege: 7,18028 euró/nap

Egy 30-napos hónap esetén tehát a kismama 215,50 eurót kap (10 % × 71,8028 × 30 nap)

Egy 31-napos hónap esetében az összeg 222,60 euró (10 % × 71,8028 × 31 nap)

 

A várandós táppénz maximális összege: 10,77042 euró/nap

Egy 30-napos hónap esetén ez az összeg 323,20 eurót tesz ki

Egy 31 napos hónapban 333,90 eurót kap a kismama

 

Fontos megjegyezni, hogy ha a kismama bruttó bevételéből nem jönne ki a napi 7,18028 euró, a Szociális Biztosító akkor is ezt az összeget fogja kiutalni.

 

Példaként: Ha a kismama az elmúlt évben 15000 euró bruttó bért kapott, úgy a napi kivetési alapja 15000 : 366 nap = 40,9836 euró, ennek 15 százaléka 6,1475 euró, ami kevesebb, mint a minimálisként megszabott napi díj. Ebben az esetben a kismama egy 30-napos hónap esetén 215,50 euró várandós táppénzre lesz jogosult.

 

Visszamenőleg hiába kérvényezünk

 

A Szociális Biztosító csak azoknak a kismamáknak folyósítja a várandós támogatást, akik április 1. után szülnek meg. Akik korábban adnak életet csemetéjüknek, felesleges is próbálkozniuk. Akik április 1-jén már túllépték terhességük 13. hetét, csak ettől az időponttól, tehát április 1-től kérhetik és kaphatják meg a támogatást – visszamenőleges itt sem utalja ki a támogatást a biztosító.

 

A Szociális Biztosító még januárban figyelmeztette az érintetteket honlapján, hogy felesleges egyelőre a kérvénnyel próbálkozniuk, a kezelőorvosok is csak április 1-től kapják meg a szükséges nyomtatványokat, melyekkel aztán „kopogtathatnak” a kismamák.

 

Várandós stipendium

 

A várandós főiskolai/egyetemi hallgató nem rendelkezik betegbiztosítással, ezért nem várandós táppénzt, hanem várandós stipendiumot fizet ki számára a Szociális Biztosító. Ennek összege egységesen 200 euró, és a táppénzhez hasonlóan a terhesség 13. hetétől igényelhető. A támogatás szempontjából lényegtelen, hogy elsőéves-e az már végzős a kismama a főiskolán/egyetem, ahogy az sem számít, hogy állami vagy magán felsőfokú oktatási intézményt látogat-e.

 

A várandós stipendiumra a hallgatónak joga van, odaítéléséről vagy a főiskola rektora, vagy a fakultás dékánja dönt. Ehhez a várandós hallgatónak kérvényt kell benyújtania egy orvosi igazolással együtt, melyben orvosa igazolja, hogy a várható szülés előtti 27. hétben van a terhesség. Ugyancsak csatolni kell egy igazolást a Szociális Biztosítótól arról, hogy nem jogosult a várandós táppénzre.

 

A várandós stipendium folyósítása azzal a nappal szűnik meg, mikortól a kismama jogosulttá válik a családi pótlékra (rodičovský príspevok). Ugyancsak megszűnik jogosultsága a támogatásra, ha elvetél, vagy megszakítja a terhességet, esetleg megszűnik hallgatói jogviszonya.

 

A várandós stipendium odaítélhető a 18. életévét betöltő középiskolás várandós diáklányoknak is. Ebben az esetben ugyanaz az eljárás, mint a főiskolásoknak, viszont a döntést az iskolaigazgató hozza meg.

 

dennikn.sk, socpoist.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.