Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Egy friss brit kutatás szerint a német-amerikai Pfizer-BioNTech gyógyszervállalat koronavírus elleni vakcinája minimum kétharmados védettséget nyújt már az első adag oltás beadása után is. Szlovákiában nagyjából 160 ezerre tehető azok száma, akik még csak egy adag vakcinát kaptak, 30 ezren lehetnek azok, akik megkapták a három-négy héttel később esedékes második adagot.

 

A brit tudósok a valós vakcinázás során kapott első adatok alapján úgy vélik, hogy az első adag oltás a fiatalabb generációknál 65 százalékkal, az idősek (80 felettiek) esetében 64 százalékkal csökkentette a koronavírus tüneti fertőzésének esélyét. A második adag után a védettség valószínűsége kortól függően 79 és 84 százalék közé esik. A vakcinák hatékonyságánál  a kor azért fontos, mert az idősek immunrendszere kevésbé alkalmazkodó (tanulékony), mint a fiataloké.

 

A mostani eredmények egyébként a brit kormány erőfeszítéseinek ad újabb lendületet. Az Egyesült Királyság egyike a világ legtempósabban vakcinázó országainak. London abban reménykedik, hogy hónapokon belül sikerült olyan közösségi védelmet szereznie az országnak, hogy megnyithassák gazdaságukat.

 

 hirdetes_400x285  
A briteknél már dereng a fény az alagút végén

 

Nagy-Britanniában február 9-ig összesen 12,6 millió ember kapta meg legalább az egyik adag vakcinát, vagy a Pfizer vagy brit-svéd AstraZeneca készítményéből. A 80 év felettiek 90 százalékát már beoltották a britek, átlagosan hetente 2,5 millió oltanak be, csak kedden 350 ezernél is több személyt kapott oltóanyagot.

 

Nagy-Britanniában hasonló dilemmával szembesülnek, mint mindenhol a világban: nem csak az egészségügy, hanem a gazdaság is hatalmas nyomás alatt van. A brit lockdown harmadik hulláma csak súlyosbította a helyzetet. Az Egyesült Királyságban 300 éve nem látott recesszió tombol, az autóipar például a teljes összeomlás szélén táncol – egy január végi adat szerint negyedével kevesebb autót gyártottak le a múlt évben, mint az azt megelőző esztendőben.

 

A brit kormány lockdown terén már nem szívbajos, az iskolákat leghamarább március 8-tól engedélyezik, további enyhítésekre is csak ezután kerülhet sor. Az oltási politika sikere jól hat a közhangulatra, de vannak aggasztó tényezők.

 

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással lesz az oltások eredményességére az új koronavírus-törzsek megjelenése. A leggyakrabban a dél-afrikai mutációt emlegetik. A brit Kent-mutáció (B.1.1.7) egyelőre nem  mutatja jelét, hogy rontana az vakcinák hatékonyságán, a dél-afrikai variáns azonban igen. Egy friss tanulmány miatt Dél-Afrikában nemrég fel is függesztették a használatát, mert minimális védettséget biztosított a tüneti fertőzésekkel szemben.

 

Gondok az AstraZenecánál – vakcinája nem elég hatékony a dél-afrikai mutációval szemben

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!