Nyitókép: TASR/František Iván

 

Abban az esetben, ha sürgős segítségre van szükségünk, nem mindegy, hogy a 112-es vagy a 155-ös segélyhívó számot tárcsázzuk. Amennyiben helyesen különböztetjük meg a telefonszámokat, a segítség több tíz értékes másodperccel előbb érkezhet – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Mentőszolgálat Operációs Központja.

 

„A 155-ös számot súlyos egészségi problémák esetén kell tárcsázni. Szó szerint akkor, ha az illető egészségéről vagy életéről van szó”

 

– pontosított a központ.

 hirdetes_400x285  

 

A 112-es vonal európai segélyhívó szám. Ezt a számot nagyobb szerencsétlenségek esetében – például autóbaleset, természeti katasztrófa, tűzeset – kell tárcsázni azért, hogy az integrált mentőrendszer összes egysége (tűzoltók, rendőrség, mentősök) segíteni tudjon.

 

„Abban az esetben, ha súlyos egészségi problémák esetén a 155-ös segélyhívó szám helyett a 112-es számot tárcsázzuk, nem történik semmit. A problémát viszont kétszer fog kellenünk elmagyarázni: egyszer a 112-es szám operátorának, később pedig a 155-ös szám operátorának. A segítség így több tíz másodperccel később érkezhet”

 

– figyelmeztetett a központ.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.